Nagy lépés a rák immunterápiájában

Egy washingtoni orvoskongresszuson áttörésként méltatták az Ausztráliában kifejlesztett új kezelést, amelyet a közeljövőben több neves európai és amerikai orvosi intézmény is tesztel majd a prosztatarákban és a mellrákban, fehérvérűségben és AIDS-ben szenvedő betegeknél.

Az amerikai fővárosban megrendezett BIO2003 orvosi konferencián bemutatott új terápia lényege, hogy az öregedéssel sorvadásnak induló csecsemőmirigyet - amely az immunrendszer egyik központi szerve - újbóli aktivitásra serkentik. A csecsemőmirigy működésének serkentését olyan hatóanyagokkal érik el, amelyek a nemi hormonok termelődését blokkolják (a csecsemőmirigy öregesedésében ugyanis a nemi hormonok fontos szerepet játszanak).

A csecsemőmirigy működésének fokozásával pedig az úgynevezett T-sejtek termelődését lehet serkenteni, amelyek egyes típusai az immunrendszer karmestereinek tekinthetők, míg más típusok könyörtelen ölősejtekként működnek.

A módszert kifejlesztő melbournei Monash egyetem kutatói már eddig is jó eredményeket értek el az új terápiával a prosztatarák és leukémia kezelésében. A vizsgálatok során kiderült, hogy a T-sejtek mellett más immunsejtek termelődése is fokozódik, mivel nem csak a csecsemőmirigy, de a csontvelő aktivitása is nő. A kutatók ezért elképzelhetőnek tartják, hogy a terápia az AIDS kezelésére is alkalmazható lesz.

A világújdonságnak nyilvánított terápia kifejlesztésébe 4 millió dollárt (3,5 millió eurót) fektetett be a melbournei Nordwood Abbey biotechnológiai társaság. Első lépésként négy amerikai, egy brit és egy svájci kórházban kezdik meg a klinikai próbákat, 100 daganatos beteg bevonásával. A Nordwood Abbey szerint az új terápiai eljárás két éven belül általánosan alkalmazható lehet - írja az MTI.