Gigantikus tintahal, esetleg hatalmas bálnazsír - a helyszínre érkező európai biológusok szerint valami ilyesmi lehet az a több mint 12 méter hosszú bomló tetem, amit június 23-án sodort a chilei partokra az óceán.

Mint arról korábban beszámoltunk, Elsa Cabrera chilei tengerbiológus számos nemzetközi szervezet segítségét kérte, hogy azonosítsák azt a "lényt", amelynek 12 méter hosszú, bomlásnak indult, szürke, gerinctelen testét vetette a partra a víz Chilében.

A felkért francia és olasz szakemberek az első vizsgálatokból rendelkezésre álló adatok ismeretében legvalószínűbbnek azt látják, hogy a ritka látványosság egy gigantikus tintahal (Mesonychoteuthis hamiltoni) maradványa - nyilatkozta Cabrera. A zselészerű test feltűnően emlékeztet azokra a leírásokra, amelyek egy Floridában 1896-ban talált különös lényről, a gigantikus tintahalról maradtak fönn - mutattak rá a szakemberek.

A gigantikus tintahalként emlegetett fajt 1925-ben azonosították, amikor két csápját találták meg egy ámbráscet gyomrában. Ősidők óta kerintek legendák a hatalmas "mélytengeri szörnyről", s a Bahamáktól Tazmániáig az elmúlt évtizedekben is számos halász és búvár számolt be arról, hasonló lényeket láttak felbukkanni a vizekben. Az állatot egy 1988-ban a Bermuda-szigeteken talált tetemről, valamint termete és húsa miatt "Bermuda Blob"-ként ("Bermudai Pacaként") emlegetik. Jóllehet később DNS-vizsgálatok során kiderült, hogy a bermudai tetem valójában egy ámbráscet feje, a titokzatos mélytengeri lény elnevezése megmaradt. 

Az Elsa Cabrera által vezetett Centro de Conservación Cetanea (Santiago) a közeljövőben a tetemből vett mintákat küld a társintézetekhez vizsgálatra. "Most még nem merek konkrétumot mondani a lény eredetéről. Reményeim szerint a felkért kutatók majd választ adhatnak a kérdésre" - fogalmaz óvatosan a biológusnő.

Egyéb javaslat

Az előzőektől eltérő véleményt képvisel James Mead, a neves washingtoni Smithsonian Institution biológusa, aki úgy véli, a hatalmas szerves tömeg nem más, mint egy nagy adag bálnazsír. Mead ugyan nem merne megesküdni erre, ám szavai szerint fogadni merne rá, hogy a DNS-vizsgálatok lezártával a tetemet bálnaként azonosítják majd.

Tény, hogy a rendelkezésre álló fotókon egy óriási szürkés-rózsaszín, hájszerű maradvány látható.