Egyedülálló fórumot tárnak fel Gorsiumban

Az egykori Pannóniában egyedülálló, a szent kerület fórumának feltárásán dolgoznak a régészek Gorsiumban.

Forrás: Technische Universitat DresdenFitz Jenő régészprofesszor, aki negyvenhatodik esztendeje kutatja a római kori település - a császárkultusz-központ föld alatt rejtőző - maradványait, elmondta, hogy a gorsiumi fórumhoz hasonló, reprezentatív és teljes egészében feltárható tér Itálián és a mediterrán világon kívül sehol másutt nem került még elő.  

Az ásatások során kibontakozó fórum 90 méter hosszú és 46 méter széles volt. Két hosszabbik oldalán egy-egy hatalmas templom állt. Közülük az egyiket az istenné nyilvánított császároknak szentelték.

Az előkerült leletek alapján az impozáns, 40 méter széles és 14 méter hosszú építmény vallási ünnepségek színhelye volt. Falait a középkorban elhordták, csak a homlokzati részen álló négy, óriási oszlop alapja maradt meg.

Az oszlopokat a középkorban Székesfehérvárra szállították, s közülük három ma is látható a Nemzeti Emlékhelyen, illetve kissé megkurtítva, a Halesz nevű parkban. A templom falait annak idején az alapokig lebontották, de idővel szeretnék rekonstruálni a templom homlokzati részéhez tartozó oszlopokat és a tümpanont.

A tér másik oldalán feltárt, s az előzőhöz képest szerényebb méretű és kevésbé pompás templomot feltehetően az őslakosok használhatták.

A feltárás korábbi szakaszában már kibontották a fórum északi oldalát, ahol lépcsők vezettek a nagyméretű csarnokokhoz, amelyek mellé egy-egy, a vízistenségek reliefjével ékes díszkutat is emeltek Gorsium hajdani lakói.

Az idén a  fórum keleti felének kibontása ad munkát a régészeknek, jövőre pedig szeretnék a teljes feltárását befejezni. "A gyönyörű, reprezentatív tér a jövőben a gorsiumi rendezvények színtere lehet" - fogalmazott Fitz Jenő.

Gorsiumnak egyébként 46 év alatt mindössze 6 százalékát tárták fel. Mivel a római kori maradványokra a későbbi évezredekben nem építkeztek, a kutatóknak egyedülálló lehetőséget jelent, hogy a föld mélyén rejtőző leletek teljes egészében felszínre hozhatók - mondta a régészprofesszor.