Új remény a cukorbetegeknek

A hasnyálmirigyben található Langerhans-szigetek átültetése inzulininjekció-mentes életet jelenthet az I. típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek. Ehhez meg kell oldani az inzulintermelő sejtek életben tartását és tökéletes tisztítását. Szegeden nemrégiben készült el a feladat megoldására alkalmas laboratórium. Még négy-öt próbára van szükség, és várhatóan ősszel kezdődhetnek meg a transzplantációk.

A diabétesz az egyik leggyakoribb, bármely életkorban kialakuló betegség. A szénhidrát-anyagcsere zavara ma még nem gyógyítható.

A cukorbetegek számára új reményt jelenthet a hasnyálmirigy Langerhans-szigete sejtjeinek beültetése. Ezzel a módszerrel eddig a világon 90 fiatalkori cukorbetegségben szenvedő gyógyult meg, azaz vált teljesen inzulinmentessé. A cukoranyagcserét szabályozó sejtek átültetéséhez különleges laboratóriumi háttér szükséges, ezért bír nagy jelentőséggel, hogy a Szegedi Tudományegyetemen, Közép-Kelet-Európában elsőként, Európában ötödikként nemrég adták át a hasnyálmirigy-szigetsejt transzplantációs központ első lépéseként ezt a labort.

A cukorbetegség kialakulása szoros összefüggésben van a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek működésével. A szigetek béta sejtjei inzulint, alfa sejtjei glukagont termelnek. E két ellentétes hatású hormon szabályozza és tartja egyensúlyban a cukorháztartást. Ha ez megbomlik, cukorbetegség alakul ki. Az inzulint termelő sejtek pótlásának egyik új lehetősége a Langerhans-szigetek transzplantációja.

Farkas Gyula sebészprofesszor szerint egy-egy  hasnyálmirigy 1,5-2 millió Langerhans-sejtszigete közül legalább 1-1,5 millió szigetet kell transzplantálni ahhoz, hogy a betegnek ne legyen szüksége külső inzulinadagolásra. Az átültetést sokáig nehezítette, hogy ezek a szigetek gyorsan elpusztulnak. Az áttörést 1999-ben a kanadai Edmontonban Shapiro professzor érte le, aki egy új módszerrel felnőtt donorokból nyert hasnyálmirigyből 100%-os tisztaságú szigetsejteket izolált. E módszer alkalmazására készült fel a szegedi laboratórium.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK