Meghalt a sziámi ikerpár egyik tagja

Július 8-án, kedden befejeződött az iráni sziámi ikerpárt szétválasztó műtét. Ladan Bidzsani a műtétet követően elhunyt, és testvére is kritikus állapotban van.

Forrás: MTI

A szétválasztás sikerült, ám a Bidzsani testvérek az operáció alatt sok vért vesztettek - nyilatkozta dr. Prem Kumar Nair, a szingapúri Raffles kórház szóvivője. A nagy vérveszteség oka, hogy az ikrek ugyan funkcionálisan különálló aggyal rendelkeztek, ám ezek a 29 év alatt erősen egymáshoz tapadtak, vérkeringésük részben közös volt. Az operáció hosszabbra nyúlt a vártnál, s különösen nagy gondot okozott, hogy a műtét közben ingadozott a pácienseknél a koponyaűri nyomás szintje.

Forrás: [origo]
Ladan combjából vett vénát ültettek agyába, hogy megszüntessék a közös agyi vénát

A maga nemében páratlan beavatkozást végző orvoscsoport beszámolója szerint a műtét befejeződött, ám a vérveszteség miatt Laleh és Ladan Bidzsani állapota kritikussá vált, s Ladan nem sokkal később meghalt. Az ikreket korábban tájékoztatták a beavatkozás túlélési esélyeiről, amit 50-50%-ban állapítottak meg, s a Bidzsani nővérek ennek tudatában vállalták az operációt. 

A fejüknél összenőtt ikerpárok a legritkábbak a sziámi ikrek közül: minden 2 milliomodik születésre jut egy, míg a test egyéb részein összenőtt ikrek átlagosan minden százezredik szüléskor jönnek a világra. Korábban már volt példa fejükön összenőtt ikerpár szétválasztására, ám akkor, 2001-ben ugyancsak a szingapúri orvoscsapat, két nepáli gyermeken végezte el a beavatkozást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK