Meghalt a sziámi ikerpár második tagja is

Ladan után néhány órával Laleh Bidzsani is életét vesztette - közölte a szingapúri Raffles kórház szóvivője.

Az iráni testvérpáron 28 orvos és több mint 100 asszisztens részvételével elvégzett, háromnaposra nyúlt műtéti beavatkozás nyomán a Bidzsani nővérek túl sok vért veszítettek, és nem élték túl az operációt - közölte dr. Prem Kumar Nair, a szingapúri Raffles kórház szóvivője.

A fejüknél összenőtt sziámi ikreknek funkcionálisan és anatómialag is külön agyuk volt, tehát a szétválasztást elvben lehetségesnek ítélték. Mint arról beszámoltunk, a legnagyobb kihívást az orvosok közlése szerint az jelentette, hogy meg kellett osztaniuk a két agy közötti részben közös vérkeringést. "A két agy szétválasztása roppant kényes művelet, amelyben csak milliméterről milliméterre lehet haladni, s a legnagyobb körültekintéssel és precizitással kell eljárni" - mondta el korábban Prem Kumart, az operációt végző orvoscsoport egyik tagja.

"Még sosem voltunk annyira magabiztosak, mint most" - nyilatkozta a műtét előtt Ladan. 1996-ban a testvérek német orvosokat kértek arra, hogy végezzék el rajtuk a szükséges műtéteket, akkor azonban elutasítást kaptak. Azóta azonban fejlődtek a műtéti technikák, s a szingapúri műtétet végrehajtó orvoscsoport erre a fejlődésre alapozva vállalta a kockázatot. Az orvosok figyelmeztették a műtét előtt a sziámi ikerpárt, hogy az operáció roppant kockázatos, s megtörténhet, hogy egyikük vagy mindkettőjük belehal, vagy hogy életben maradásuk esetén maradandó agyi károsodást szenvednek. Az iráni nővérpár azonban a kockázatok ismeretében is ragaszkodott a szétválasztáshoz.

A két nővér, amióta felnőtt, szüntelenül kereste a lehetőséget a műtét elvégeztetésére, de a hatalmas kockázatra hivatkozva eddig visszautasították kérésüket. A testvérpár 2002 novemberében kezdte meg a felkészülést a szétválasztó műtétre.

Keith Goh szingapúri idegsebész vezette az operáló orvoscsoportot. Goh 2001-ben végzett már ilyen műtétet kisgyermekeken, egy nepáli ikerpáron. A felnőtteken végzett operáció azonban jóval bonyolultabb volt, mert a páciensek agya a 29 év alatt sokkal nagyobb mértékben összenőtt, egybekapcsolódott, mint a kicsinyeké.

Ötven éve végeznek ilyen műtéteket csecsemőkön, kisgyermekeken, tehát elvileg lehetséges lett volna és biztonságosabb lett volna a műtét kevéssel a Bidzsani nővérek születése után. Ám a sziámi ikerpár szegény családba született, s a szülők nem tudták előteremteni a pénzt az operációra.

Ladan és Laleh Bidzsani életéért több száz honfitársa imádkozott hazájában és a helyszínen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK