Kétezer 1-4 éves korú gyermeken kezdték meg egy olyan védőoltás alkalmazását, amely a kutatók reményei szerint jelenleg a legtöbbet segíthet a betegség megelőzésében.

Minden egyes napon körülbelül háromezer afrikai gyermek hal meg maláriában. A hatékony védőoltás alapvető fontosságú lenne. Eddig is számos változatot próbáltak ki, a GlaxoSmithKline által kifejlesztett hatóanyag azonban eddig a legígéretesebb - írja a BBC.

Az eddigi európai, amerikai, gambiai és mozambiki próbák alapján a vakcina felnőttekben biztonságos és hatékony. A gyermekeknek szánt változat védőhatását 18 hónapon keresztül követik majd figyelemmel - hosszabban, mint bármely korábbi vakcina esetében.

Amennyiben a próbák sikeresnek bizonyulnak, további finomítások után 5-8 éven belül forgalomba kerülhet az RTS,S/AS02 kódnevű hatóanyag.

A moszkitócsípéssel kerül a véráramba a malária kórokozójának korai alakja, amely a májba vándorol, hogy teljesen kifejlődhessen. A vakcina a korai forma sejtjeinek egyik felszíni fehérjemolekuláját tartalmazza, s az immunrendszert ezzel érzékenyítik a kórokozóra. A fehérjét két olyan további anyaggal kombinálták, amelyek "felpörgetik" az immunrendszer támadását.

A malária 2,7 millió halálesetet okoz, és 300 millió embert fertőz meg évente. A Föld lakosságának egytizede fertőzött, s 40%-a van kitéve a fertőzésveszélynek. A betegség mintegy 90 országban van jelen. A maláriában elhalálozottak száma napjainkban nagyobb, mint 30 évvel ezelőtt, s a betegség egyre újabb országokat támad meg.