Viták a sziámi ikerpár halála körül

A fejüknél összenőtt iráni sziámi ikrek, Ladan és Lelah Bidzsani halála megrázta a világot, s ezzel egy időben különböző vélemények láttak napvilágot arról, vajon helyes volt-e megkísérelni a műtétet.

Mint arról beszámoltunk, az ikerpár tisztában volt vele, hogy a műtétet esetleg nem élik túl, mégis vállalták a kockázatot, azt remélve, hogy ha sikerül, végre beteljesülhet álmuk - önállóan, külön élhetnek.

Azok, akik ismerték az ikerpárt, megértették elhatározásukat, és nem hibáztatják a műtétet végző orvosokat a kudarcért. "Azt hiszem, az orvosoknak kötelességük volt pácienseik kérését teljesíteni" - vélekedik egy iráni joghallgató, Ali Homajuni, a Bidzsani nővérek barátja. "Az orvosoknak az adott körülmények között legjobb tudásuk szerint mindent meg kellett tenniük, hogy a műtét sikerüljön."

A szakemberek kritikusabb szemmel néznek az eseményekre, és sokan közülük úgy vélik, elhamarkodott volt az operáció. Mások a beavatkozás elvállalása mögött rejlő szempontokat, szakmai érdekeket firtatják.

"Van néhány zavaró körülmény ebben az esetben" - mondta dr. Ian Kerridge, a Sydneyi Egyetem orvosetikával foglalkozó professzora. "Az egyik ilyen az a nyilatkozat, amiben a sebészek egyike elmondta, az operáció komplikáltabb volt, mint amire számítottak. Számomra ez a bejelentés kissé különösen hat." A professzor úgy véli, a nővérek nem kaptak elég információt a beavatkozásról, s nem ismerték meg azok szempontjait, akik hasonló helyzetben nem vállalták a műtétet.

"Koporsóban hozzák vissza"

Forrás: [origo]
Kritikus szakasz: a közös agyi véna megszüntetése

A Bidzsani nővérekkel ellentétben nevelőapjuk, Alizera Safaian, aki maga is orvos, a tragédia után újságíróknak elmondta: sosem bízott a beavatkozás sikerében. "Amikor elvitték őket Szingapúrba, éreztem, hogy koporsóban hozzák vissza őket. Elvitték és megölték őket" - fogalmazott a gyászoló apa.

Hasonlóan szkeptikusan állt a tervezett szingapúri műtéthez az az idegsebész, aki annak idején visszautasította a nővérek felkérését, és nem vállalta el a komplikált műtétet. Madzsid Samii, a hannoveri nemzetközi idegtudományi intézet vezetője 1996-ban, egy hónapos vizsgálatot követően fájó szívvel ugyan, de elutasította az operációra való felkérést. Az ok éppen az a közös agyi véna volt, amely - dr. Madzsid Samii meglátása szerint - szinte nullára redukálta a túlélés esélyeit.

A tragédiát követő sajtótájékoztatón dr. Lu Csun Jong, a  Raffles kórház igazgatója számolt be az eseményekről. Amikor a háromnaposra nyúló operáció során Ladan Bidzsani állapota válságossá vált, az orvoscsoport előtt két lehetőség kínálkozott: felfüggesztik a műtétet, és azonnal az intenzív osztályra viszik a pácienseket, vagy folytatják tovább - ismertette dr. Lu Csun Jong. "Ekkor ismét megkérdeztük, mi volt az ikrek kívánsága, és a válasz a következő volt: a nővérek kívánsága, hogy minden körülmények között válasszuk szét őket."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK