Az ikrek szenvedtek - beszámoló a sziámi ikerpár műtétjéről

Védelmébe vette a fejénél összenőtt Laleh és Ladan Bidzsani sziámi ikerpáron végrehajtott műtétet két svájci orvos, akik a 28 tagú orvoscsoport tagjaiként voltak jelen a Szingapúrban végzett operációnál s akiknek Svájcban tartott sajtóértekezletéről a Neue Zürcher Zeitung számolt be.

Beat Hammer és Dennis Rohrer állkapocs- és arcsebész a műtétre vállalkozó Raffles-klinika felkérésére érkezett a helyszínre, s jelen volt a műtétnél, bár részvételükre csupán a koponya helyreállításakor került volna sor.
 
Mint azt a sebészek kifejtették, az ikrek szenvedtek. A műtét előtt a két orvosnak módjában állt személyesen megismerkedni a páciensekkel, s így meggyőződhettek arról, hogy Ladan és Laleh tisztában volt a kilátásokkal, és határozottan minden kockázatot vállalni kívánt. Ezenkívül orvosokból és civilekből álló etikai bizottság fontolta meg és hagyta jóvá a műtétet - mondták.

A két svájci orvos nyomatékosan cáfolta azokat a rosszindulatú feltételezéseket, amelyek szerint a műtét kísérleti célokat szolgált volna. Úgy vélték, hogy hasonló körülmények között, vagyis megfelelő etikai bizottság döntése alapján újra vállalkoznának ilyen operációban való részvételre.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK