Azonosították a chilei óriástetemet

A három héttel ezelőtt Chile csendes-óceáni partjain talált gigantikus tetemről a vizsgálatok kiderítették, hogy korántsem ismeretlen tengeri lény, hanem egy nagy ámbráscet - illetve ami belőle megmaradt.

Forrás: MTI
Nagy ámbráscetek

Mint arról korábban beszámoltunk, a chilei kutatókat igencsak zavarba ejtette annak a Csendes-óceán chilei partszakaszán talált óriási, kocsonyás testű, több mint 12 méter hosszú tengeri "lénynek" a teteme, amely - első ránézésre - egyetlen ismert állatfajra sem hasonlított. A kutatást vezető Elsa Cabrera chilei tengerbiológus ezért számos nemzetközi szervezetet, illetve szakembert kért föl, segítsenek azonosítani az állatot. Leginkább az látszott valószínűnek, hogy a tetem egy ritkán látott mélytengeri lénynek, a gigantikus tintahalnak (Mesonychoteuthis hamiltoni) maradványa, ám akadtak, akik szerint egy nagy adag, talán ámbráscettől származó bálnazsír okozza a fejtörést.

A tetemből vett mintákon elvégzett vizsgálatok során elsőként a santiágói természettudományi múzeum munkatársai jutottak arra a belátásra, hogy az állat nem egy gigantikus tintahal, hanem egy nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus) lehetett. "Az azonosításhoz nem volt szükség DNS-vizsgálatra, az állat mirigyei elegendőek voltak a fajmeghatározáshoz" - nyilatkozta Sergio Letelier és Jose Yanez.

A nagy ámbráscetek - amelyeket Herman Melville Moby Dick-je tett világszerte ismerté - a legnagyobb testűek a fogascetek közül, egy kifejlett hím hossza elérheti a 20 métert, súlya 50 tonna. Fejének legnagyobb részét egy viaszos anyaggal teli üreg tölti ki. Ha az állat elpusztul, testének nagy része elenyész, ám a fejét kitöltő viaszos-zselés anyag halála után bőrével együtt lebeg a vízben - ezt vélhették a szemtanúk egy gerinctelen óriásállat maradványának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK