Egy 150 millió évvel ezelőtt élt dinoszaurusz maradványai kerültek elő a skóciai Loch Ness partján.

A júra időszakból származó hüllő tökéletes állapotban megőrződött maradványaira Gerald McSorley, a helyi roncstelep nyugalmazott munkatársa lelt rá a tó partjának sekély vizében, és azonnal értesítette a skót nemzeti múzeumot. A lelet a maga nemében páratlan, hiszen Skóciában több mint száz éve nem bukkantak hasonlóra.

Vajon a vízben élő, 11 méter hosszú, húsevő Plesiosaurus maga lett volna a legendás Loch Ness-i szörny? Kétségtelen, hogy a lelet, amely egy Plesiosaurus maradványa, rendkívül hasonló ahoz a képhez, amely a szörnyről él - magyarázza Lyall Anderson paleontológus.

Ráadásul nem ez az első eset, amelyben a szakember a Plesiosaurusok és a legendás szörny közti hasonlóságra hívja föl a figyelmet. Korábban Plesiosaurus-maradványok kerültek elő az angliai Scarborough közelében fekvő Filey partjainál. Az említett partszakaszról kiderült: olyan gazdag lelőhely, hogy az itt indult kutatások a Dinoszaurusz-part projekt nevet kapták. A számos Plesiosaurus-lelet arra utal, hogy a késő júra időszakban az óceán telis-tele volt ezekkel az őshüllőkkel. A szörny és a Plesiosaurus közti hasonlóság a projekt vezetőjének, Will Watts-nak is szemet szúrt, bár sietett leszögezni, nem hisz a Loch Ness-i szörny létezésében.

"A Loch Ness-i fosszíliából vett mintából arra lehet következtetni, hogy sós és nem édesvízi környezetből származik, tehát annak esélye, hogy az állatok a környékről származnának, igen csekély: vagy természetes folyamat során, vagy mesterséges úton kerültek oda" - nyilatkozta Hannah Dolby, a múzeum szóvivője.

Azoknak tehát, akik abban reménykednek, hogy a leletnek köze lenne a híres Loch Ness-i szörnyhöz, sőt bizonyítaná annak létezését, csalódniuk kell: míg a most előkerült fosszíliák 150 millió évesek, s az utolsó plesiosaurusok 65 millió évvel ezelőtt tűntek el a Földről, maga a tó csupán tízezer évvel ezelőtt, a jégkorszak végén alakult ki.

A Loch Ness-i szörny legendája - amely egyben a skót turizmus legeredményesebb reklámja - a 7. században alakult ki, miután egy vizi szörny jelent meg Kolumba bencés apát, Skócia későbbi védőszentje előtt.