Agyvérzés esetén rendkívül fontos az azonnali helyes diagnózis annak érdekében, hogy a beteg minél hamarabb megkaphassa a megfelelő kezelést. Az Észak-karolinai Egyetem kutatócsoportja tesztet dolgozott ki.

A tesztet a laikusok is sikerrel alkalmazhatják, csupán azt kell megállapítaniuk, hogy az érintett fel tudja-e emelni a karját, tud-e mosolyogni és képes-e egy mondatot érthetően elmondani.

Az egyetem kutatói száz kísérleti személyt kértek fel, hogy a tesztet olyan, az agyvérzést (vérzéses stroke-ot) túlélt személyeken alkalmazzák, akik közül sokan még kargyengeséggel, részleges arcbénulással és beszédzavarral küzdöttek. A kísérleti személyek csaknem mindegyikénél diagnosztizálni tudták az agyvérzést: 97 százalékuk felismerte a kargyengeséget, 96 százalékuk a beszédzavart és 74 százalékuk az arcizomgyengeséget.

Az új módszerrel egy az esetnél véletlenül jelen levő személy is meg tudja állapítani a diagnózist, erről telefonon tájékoztathatja a mentőket, és így csökkenteni lehet a beteg tartós egészségkárosodásának valószínűségét - olvasható a Bild der Wissenschaftban.