Ízelítő a Delta július 20-i adásából

Miről ugatnak a kutyák, miben reménykednek a restaurátorok és hogyan lehet "előállítani" az ősrobbanást?

Miről ugatnak a kutyák?
A kutya háziasítása során valószinűleg fontos szempont volt, hogy kommunikálni tudjanak az emberrel. Magyar etológusok feltevése szerint a kutyaugatás nem is a fajtársaknak, hanem a gazdáknak szól elsősorban.

Az ELTE etológiai tanszékén digitális hangelemzést végeznek, hogy megfejtsék: miről ugatnak a kutyák. A www.tar/ugatoskutya honlap segítségével bárki bekapcsolódhat a kutyanyelv megfejtését célzó kísérletekbe, ha letölti a különböző ugatásokat és megírja: szerinte mit fejez ki a felvett ugatás.

Ősrobbanás a mikroszkóp alatt
Magyar kutatók is részt vesznek a világ legnagyobb energiájú részecskegyorsítójában folyó Phönix programban, amelyben a minap szenzációs eredmény született: előállították az Univerzum keletkezése idején néhány milliomod másodpercig létezett anyagot! Egyelőre még csak azt sikerült megállapítani, hogy ez az anyag a világ legsűrűbb és "legragacsosabb" anyaga, de már ezzel is közelebb kerültünk a mintegy 20 milliárd évvel ezelőtti folyamat megértéséhez.

Gyógynövénnyel az atipusos tüdőgyulladás ellen
Német kutatók egy kínai eredetű gyógynövényben vélik megtalálni az atipusos tüdőgyulladás hathatós ellenszerét. A növény gyökerében olyan anyagot találtak, amelyik meggátolja a betegségokozó vírus behatolását a sejtekbe, így megakasztja a vírusok szaporodását. A laboratóriumi ellenőrzések után a klinikai vizsgálatok is megkezdődtek, egyelőre Kínában.

Restaurátorok reménysége
Újra tanulják a korabeli technikákat a restaurátorok, hogy előállíthassák a freskók és régi festmények kijavításához szükséges pigmenteket. A szintetikus szinezékek ugyanis erre nem alkalmasak, mert szín-intenzitásuk is eltérő, és nem adják vissza a természetes pigmentek ragyogását. A drezdai galériában található Andrea Mantegna kép, a "Szent család" restaurálásához lazúrkőből készítenek festéket.

Delta