Engedélyeztékaz őssejtek felhasználását kutatási célokra a többségében katolikus Spanyolországban.

A spanyol egészségügyi tárca által kidolgozott és pénteken elfogadott új törvény értelmében a mesterséges megtermékenyítés során fel nem használt embriókat a szülők engedélyével használhatják fel a kutatásokhoz.

Ana Pastor egészségügyi miniszter madridi sajtóértekezletén elmondta: a törvény kimondja, hogy a mesterséges megtermékenyítés során létrejött embriók szaporodási célt szolgálnak, amikor azonban szaporodási célra nem használhatók fel, lehetségessé válik alternatív felhasználásuk.

Az őssejtekből megfelelő környezetben bármilyen emberi sejt vagy szövet kialakulhat. Az őssejtkutatás a biotechnológia egyik ígéretes ága, mert kilátást nyújt arra, hogy új eljárással pótolják a sérülésekben vagy betegségekben elpusztult sejteket, kezeljenek idült betegeket.

Az Európai Bizottság július elején jóváhagyta az uniós támogatással megvalósítandó emberi őssejtkutatások irányelveinek tervezetét, amely kimondja, hogy az unió csak olyan kutatásokat támogat, amelyekben a mesterséges megtermékenyítésből visszamaradt embriókat használják fel a tudósok.