A világ öt legjelentősebb űrkutatási hivatalának vezetői megállapodtak abban, hogy a Columbia amerikai űrrepülőgép februári katasztrófája, és a programban az emiatt bekövetkezett megtorpanás ellenére folytatni kell a Nemzetközi Űrállomás (ISS) építését.

Forrás: MTIAz AP jelentése szerint Sean O'Keefe, a NASA főigazgatója kedden, a kaliforniai Montereyben tájékoztatta európai, orosz, japán és kanadai kollégáit a Columbia tragédiájának okait vizsgáló független bizottság végkövetkeztetéseiről is, amelyeket hivatalos formában a következő hónapban hoznak nyilvánosságra.

"A Columbia tragédiája nem csak a NASA tragédiája, hanem a miénk is" - fogalmazott Jean-Jacques Dordain, az Európai Űrügynökség (ESA) francia vezérigazgatója. Az űrhivatali vezetők - akik a Columbia február 1-jén történt lezuhanása óta most először találkoztak együtt - megbeszélésük után a sajtó képviselőivel közölték: a Nemzetközi Űrállomás építési menetével kapcsolatban azt követően hoznak újabb lényegi döntéséket, hogy az amerikai űrrepülőgépek megkapják a repülési engedélyt. O'Keefe megerősítette, hogy a küldetéseket legkorábban az év végén vagy 2004 első negyedévében újítják fel.

A NASA vezetője elmondta: lényeges változás nem várható az űrrepülőgép-programban, de a korábbiaknál jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságra. Utalt arra a döntésre, hogy űrrepülőgépet ezentúl kizárólag nappal indítanak, mert így lehet a lehető legélesebb felvételeket készíteni az űrrepülőgép külső burkán esetleg keletkező sérülésekről.

Az amerikai űrrepülőgépek kiválásával egyelőre háromról kettőre csökkentették a Nemzetközi Űrállomás állandó legénységeinek a létszámát. Jelenleg az orosz Jurij Malencsenko és az amerikai Ed Lu dolgozik a Föld körül mintegy 400 kilométer magasságban keringő bázison. Őket októberben ugyancsak egy orosz-amerikai űrpáros, Alekszander Kaleri és Michael Foale váltja fel.