USA: valamit csinálni kell az űrben

"Mindenképpen kell egy űrhajó, a többit meg majd kitalálják hozzá a tudósok".

Bár az elmúlt négy és fél évtized az űrteljesítményektől volt hangos világszerte, ma az űrkutatás holtpontjáról beszélhetünk. Ezt látszik alátámasztani egy minap végzett közvélemény-kutatás, melyet a vezető (űr)hatalom polgárai között készített egy houstoni újság és amelynek igen vegyes konklúziói vannak.

A szavazáson 800 amerikait kérdeztek meg, akik - bár összetételükben nem reprezentálták hűen hazájuk demográfiai összetételét - a töretlen bizalmon kívül nem mutattak túl egységes képet az űr felfedezésével kapcsolatban.

Az emberes programokra csak alig vetett árnyékot a Columbia katasztrófája. A megkérdezettek háromnegyede határozottan az emberes repülések folytatása mellett van és védelmébe veszi a megtépázott tekintélyű űrrepülőgép-programot is, miközben egy olyan előremutató, valódi célt megfogalmazó ötlet, mint az újabb holdraszállás, már nem olyan egyöntetűen népszerű.

A válaszadók szerint az űrprogramok léte Amerika presztízsének egyik legfőbb hordozója, s eléggé egyértelműnek látszik az átlag amerikai motivációja, vagyis "mindenképpen kell legyen egy űrhajónk, amivel felmehetünk, a többit meg majd kitalálják hozzá a tudósok".

Részletek az Űrvilág űrkutatási hírportál két cikkében.