Dzsungelhús vagy halálos kór címmel közölt riportot az amerikai CBS. A szerkesztők szerint az USA gazdasági válsága ellenére van egy iparág, amely folyamatosan növekszik - az illegálisan importált, egzotikus húsoké, melyeknek igen magas áruk van a különleges ízeket kedvelők körében.

fotó: HölgyfórumDe a kereskedelemnek egészségügyi kockázatai is vannak. Jim Acosta, a CBS News munkatársa egy közönséges New York-i élelmiszeráruházban olyan rágcsálót vásárolt, amely valódi ritkaságnak számít a világ bármely részén. Az efféle áruk pillanatok alatt, mindenféle ellenőrzés nélkül az üzletek polcaira kerülhetnek, a hatóságok pedig attól tartanak, hogy súlyos, akár halálos betegségek hordozói lehetnek.

Az orvvadászok által lelőtt afrikai és ázsiai állatok húsát úgynevezett dzsungelhúsként már régóta árulják a külföldi piacokon. Nemrég az amerikai halászati és vadászati hatóságok csempészeket fogtak el, akik a bőröndjeikbe rejtve dzsungelhúst kíséreltek meg bevinni az országba. Módszereik megegyeznek a drogcsempészekéivel: a húst illegálisan viszik át a vámon, és - tekintettel a nagy határforgalomra -, nincs az a hatóság vagy szervezet, amely ezt teljesen meg tudná akadályozni.
 
Valójában azonban senki sem tudja, milyen betegségeket hordozhatnak a becsempészett húsok, de "ha az állatokat, illetve a belőlük készült termékeket távoli vidékekről hosszú útvonalon az Egyesült Államokba csempészik, szinte lehetetlen védekezni velük szemben" - állítja dr. Robert Cook, a Wildlife Conservation Society belgyógyásza, aki példaként a legutóbbi SARS-járványt hozta fel, amely Kínában a vírust hordozó állatok elfogyasztását követően terjedt át az emberekre. Az USA-ban jelenleg nincs olyan betegség, amelyet a dzsungelhússal lehetne összefüggésbe hozni, de mivel a piac állandóan növekszik, a szakemberek attól tartanak, hogy akár egyetlen ember vacsorája is járvány okozója lehet.

(Greenfo.hu - a Zöld Iránytű)