Angol egyiptológusok rekonstruálták a szépséges Nofretiti arcmását, a luxori Királyok völgyének egyik titkos sírkamrájában nemrégiben megtalált három múmia egyike alapján.

Forrás: EPA
A "rekonstruált" királynő

Noha az egyiptomi régészek cáfolják, hogy a női holttest az egyiptomi királynő lenne, Joanne Fletcher múmiaszakértőnek, a brit York Egyetem régészének, aki már 12 éve keresi Nofretitit, meggyőződése, hogy végre megtalálta "az elátkozott asszonyt".

Kétségtelen, hogy a múmiai és a berlini Egyiptomi Múzeumban található Nofretiti-büszt között megdöbbentő a hasonlóság. Fletcher azt állítja, hogy ez nem lehet a véletlen műve, míg egyes egyiptológusok szerint a bizonyítékok nem elégségesek ahhoz, hogy kétséget kizáróan ki lehessen jelenteni, hogy valóban Nofretitiről van szó.

Mindazonáltal ez nem akadályozta meg Fletcheréket abban, hogy a leletek alapján "újraalkossák" Nofretiti arcmását.

A szépség érkezése

Forrás: Discovery ChanelAmennyire rejtélyes volt férjének, Ehnatonnak az élete, éppannyira rejtélyes Nofretiti és örökösének, Tutanhamonnak a sorsa. Mára csak elhagyott királyságuknak puszta csontjai maradt, és a vita a nyomok fölött, amiket azok hagytak, akik megpróbálták eltörölni egy eretnek örökségét több mint 3300 évvel ezelőtt.

Nofretitit már tizenéves korában, Tudasépa néven vette feleségül az akkor már öreg III. Amenhotep fáraó.  III. Amenhotep halálát követően hozzáment a fáraó fiához, az akkor 12 esztendős IV. Amenhotephez, akit mint egy isten- (Amon) hívő, eretnek fáraót jegyez a történelem Ehnaton néven. Az ekkor 17 éves Tudasépa felvette a Nofretiti nevet, amelynek jelentése: "A szépség érkezése".