Forradalmian új képelemző szoftver

Új megoldást dolgoztak képek összehasonlítására, a nagyon kis eltérések feltárására az amerikai Idaho mérnöki és környezetvédelmi nemzeti laboratóriumban (INEEL). A módszer elsősorban az orvosi diagnosztikában jelent előrelépést.

Két, különböző időpontban készült röntgen- vagy más felvétel eltéréseiből az orvos következtetni tud például egy daganat megjelenésére. A gyógyulás szempontjából döntő, hogy a kóros elváltozást minél korábbi stádiumban ismerjék fel. Az apró figyelmeztető jeleket az emberi szem azonban nem mindig észleli, számítógépek számára pedig túl bonyolult feladat a képek összehasonlítása. Az eddigi legjobb megoldásban a két összehasonlítandó képet sokszor, gyors egymásutánban, váltogatva kivetítik. Az egymást váltó felvételeket szemlélve a változatlan részek állni látszanak, az eltéréseket pedig mozgásként érzékeli a szem. Ez a módszer csak akkor működik, ha a két felvétel teljesen azonos geometriai feltételek között készült, ennek teljesítése viszont gyakran lehetetlen.

Az új szoftver ennek a problémának a megoldását kínálja: a képeket egymáshoz igazítja, kiküszöböli a látószög, a magasság, a zoom vagy más tényezők okozta eltéréseket. Pontossága fantasztikus, korrekció után a képek egyetlen képpont (pixel) kiterjedésének a töredékében térnek csak el egymástól. Ezután jöhet a gyors, képváltogató vetítés: a most jelentkező különbségek már valódi eltérések.

A szoftvert eredetileg nemzetbiztonsági célokra, valószínűleg műholdas felvételek elemzéséhez fejlesztették ki. A polgári változat kezelése egyszerű, a program hétköznapi asztali számítógépen is futtatható. Sokféle alkalmazás képzelhető el. A kézenfekvő orvosi felhasználás mellett érdekelheti a nyomozókat (ujjlenyomatok vagy keréknyomok összehasonlítása, lábnyomok kavicsos úton), a környezetvédelmet (talajerózió és más lassú változások nyomonkövetése), az őrző-védő szervezeteket (történtek-e változások a lezárt helyiségekben).

Jéki László

KAPCSOLÓDÓ CIKK