Vírusfertőzés állhat az emlőrákok egy része mögött

Ausztrál kutatók olyan vírust azonosítottak, amely felelős lehet az emlődaganatok egy részének kialakulásáért. Az eredmény jelentőségét az adja, hogy az emlőrákkal eddig nem hoztak kapcsolatba vírusfertőzést.

A Sydney Egyetem és a Prince of Wales Kórház kutatóorvosai az emlőrákos nők szövetmintáinak 40%-ában az ún. HHMMTV-vírus jelenlétét mutatták ki, amely véleményük szerint egy emlősökben előforduló tumorvírus emberi megfelelője lehet. Egerekben például ehhez hasonló kórokozó felelős az emlőtumorok kialakulásának 95%-áért.

A kontrollvizsgálatok során az is kiderült, hogy az egészséges nőknek csak 2%-a hordozza a vírust.

Míg az emlőrák kialakulását növelő kockázati tényezők viszonylag jól ismertek (lásd később), viszonylag keveset tudnak arról, mi okozza pontosan az esetek zömét. Az örökletes emlőrákok ugyanis az összes emlődaganatoknak csak mintegy 10%-át teszik ki - azaz tíz esetből kilencnél nem tudják pontosan, miért fejlődött ki a daganat.

A kutatók a BBC-nek elmondták: azt még túl korai kijelenteni, hogy egy rákkeltő vírusról van szó, de "az eredmény mindenesetre nagyon izgalmas". Caroline Ford, a kutatások vezetője szerint új kezelések jelennek meg, amennyiben az összefüggést valóban sikerül igazolni. Sőt, lehetségessé válik egy megelőző vakcina előállítása is. Mindez azonban még sokévi kutatást igényel.

A kutatók az egyébként ritkán előforduló férfi-mellrákoknál még nagyobb arányban, 50%-ban mutatták ki a vírus jelenlétét. A részletes szakmai beszámolót a Journal of Clinical Cancer Research c. szaklap közölte.

A víruskapcsolat igazolása vélhetően nem lenne nagy meglepetés a szakemberek számára, mert számos tumor esetében találtak már ilyen összefüggést. A legismertebb a méhnyakrák, ahol a kockázati tényezők közül messze a legjelentősebb a humán (emberi) papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség - ez az összes méhnyakrákos eset legalább 82%-ában megtalálható. A szexuális úton terjedő HPV valójában egy kiterjedt, mintegy 75 féle vírust magába foglaló víruscsalád, s közülük 13-ról tudható, hogy köze van a méhnyakrák kialakulásához. A méhnyakrák elleni vakcinákkal már folynak a kísérletek.

Előző
  • 1
  • 2
Következő