Cukorbetegség: az AIDS-nél is nagyobb csapás a gazdaságra

Ha nem teszünk ellene, a világon több mint 300 millió embert fenyegethet a cukorbetegség veszélye, s a diabétesz által leginkább érintett országokban a betegség az AIDS-nél is nagyobb erővel sújthat le a gazdaságra - hívták föl a figyelmet kutatók egy nemzetközi konferencián.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) augusztus 24-29. megtartott párizsi konferencián közzétett tanulmány adatai szerint a 20-79 éves korú cukorbetegek éves kezelési költségei a világon elérhetik a 153 milliárd USA-dollárt. "Azokban az országokban, ahol a cukorbetegség különösen nagy arányban fordul elő, a gazdaságra gyakorolt negatív hatása meghaladhatja az AIDS-ét" - mutatott rá dr. William Rhys, a University of Wales klinikaijárványtan-professzora.

A Diabétesz Atlasz nevet viselő jelentés a kilátásokat tekintve a jelenlegi tendenciákra alapozva 2025-re a mai 194 millió csaknem duplájával, 333 millió cukorbeteg emberrel számol világszerte. Ezt a becsült adatot alapul véve a jelentés szerint 2025-re, azaz 12 év múlva a cukorbetegség kezelésére fordított összeg a világon elérheti a 213-396 milliárd dollárt.

A cukorbetegségnek két típusa van: az I. típusú diabétesz (IDDM) főleg gyermekek, ifjak körében fordul elő, s az összes eset 5-10 százalékát teszi ki. A betegek mintegy 90 százaléka a II. típusú, szerzett diabéteszben (NIDDM) szenved, amely általában felnőtt korban, mozgásszegény életmód és helytelen táplálkozás nyomán alakul ki. Az I. típusú cukorbetegség során a szervezet nem termel elegendő mennyiségű inzulint, ezért az ilyen betegek mindenképpen inzulinkezelésre szorulnak. A II. típusú diabétesz esetén a szervezet termel ugyan inzulint, ám arra rezisztenssé válik. A cukorbetegség e fajtája megfelelő étrenddel és mozgással megelőzhető, illetve korai stádiumában visszaszorítható, ám mindezek mellett a betegek gyakorta gyógyszeres kezelésre szorulnak.

Leginkább sújtott társadalmak

2025-re a cukorbetegek több mint 75 százaléka a fejlődő országokból kerül ki - áll a prognózisban. A szakemberek ennek oka a gyors kulturális és szociális változásokban, s a robbanásszerűen végbemenő városiasodó életmódban látják. A cukorbetegség ezekben az államokban további terheket ró majd az AIDS miatt amúgy is túlterhelt egészségügyi ellátásra.

"Amit a 20. század utolsó 20 évében az AIDS jelentett a Földön, azt jelenti majd az elkövetkező 20 évben a cukorbetegség" - vélekedik Paul Zimmet, a Nemzetközi Diabétesz Intézet elnöke és megalapítója, hozzátéve, hogy a cukorbetegeken felül további 314 millió embert érint majd a csökkent glukóztolerancia (IGT), az egészségesnél magasabb vércukorszint - a II. típusú diabéteszhez vezető elsődleges kockázati tényező.

A jelentés rámutat arra veszedelmes tendenciára, hogy a helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód miatt kialakuló cukorbetegség egyre gyakrabban jelenik meg a gyermekek és fiatalok körében, ami az egyre terjedő gyermekkori elhízással hozható összefüggésbe. A szakemberek ezért sürgetőnek tartják, hogy az élelmiszergyártó vállalatok - elsősorban a gyorsétkeztetésből profitálók - egészségesebb termékekkel álljanak elő, a kormányok pedig készítsenek olyan programokat, amelyekkel felvehetik a harcot a diabétesszel szemben.

"Egyre inkább kifutunk az időből" - figyelmeztet Pierre Lefebvre, az IDF elnöke. "Ha nem teszünk azonnal lépéseket a diabétesz megfékezésére, komoly veszélye van annak, hogy 12 év múlva a kormányok és társadalombiztosítási rendszerek képtelenek lesznek megfelelő ellátást biztosítani a cukorbetegek millióinak."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK