Zöld út a fókakölykök mészárlásának Kanadában

A kanadai kormány engedélyezte, hogy az ország területén közel egymillió fókakölyköt öljenek le bundájáért az elkövetkező három évben. Kanada ezzel egyértelműen az ipari méretű fókavadászat mellé állt az állatvédelemmel szemben - mutattak rá természetvédők.

Az engedély pontosan 975 ezer, 12 napos és 12 hónapos kora közti grönlandi fókakölyök (Phoca groenlandica) legyilkolásáról szól.

Az elmúlt év során a szőrméjéért leölt fókakölykök száma hivatalos becslések szerint legalább 30 ezerrel meghaladta a hatóságilag engedélyezett mennyiséget, környezetvédő szervezetek ezért tartják döbbenetes fejleménynek, hogy a szigorítás helyett a kanadai kormány megemelte a levadászható határértéket. A The Humane Society of the United States állásfoglalása szerint a kanadai kormány szemmel láthatóan jobban érdekelt az ipari méretű fókapusztítás támogatásában - amely nem vethető össze a hagyományos fókavadászattal -, mint a fókák védelmében. A Társaság, összefogva számos nemzetközi környezetvédő és állatjogi szervezettel a New York Times augusztus 15-i számában egész oldalas hirdetésben hívta föl a figyelmet az engedélyezett pusztításra, s az elkövetkező években további akciókat tervez.

2001-ben kanadai és amerikai megfigyelőkből álló állatorvoscsoport vizsgálatot készített a mészárlások helyszínén hagyott tetemekből, és megállapította, hogy a fókakölykök 40 százalékát élve, elkábítás nélkül nyúzták meg. Sok állatot ráadásul a vízben lőnek meg, és órákba is telhet, míg az állatok belehalnak sérülésükbe. Ezeket az egyedeket azután nem jegyzik föl a hivatalos, fókavadászatról készült statisztikákban, a pusztítás tehát lényegesen nagyobb lehet, mint amit a vadásztársaságok bevallanak.

Forrás: protectseals.org
A mai fókavadász iparnak vajmi kevés köze van a hagyományos vadászathoz

Ami a kölykök korát illeti, a vadásztársaságok a kormány által megadott kereteken - 12 napostól 12 hónaposig - belül is a kifejezetten fiatal példányokat irtják. Maguk a hivatalos, minisztériumi statisztikák azt mutatják, hogy a vadászatok során elpusztított fókák 95 százaléka fiatalabb három hónaposnál.

A környezetvédők értetlenül szemlélik azt is, hogy a kanadai kormány évenkénti több millió dollárral támogatja a fókavadászipart. "Egy olyan iparágat támogatni, amely az év során csupán néhány hétig üzemel, és mindössze 100-150 teljes munkaidőnek megfelelő munkahelyet teremt, ugyanakkor ilyen hatalmas károkat okoz az élővilágnak és presztizsveszteséget az országnak, igen rossz befektetés" - vélekedik David Phillips, az Earth Island Institute tengeriemlős-programjának igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK