Mint arról korábban beszámoltunk, brit régészek, Joanne Fletcher vezetésével azt állítják, hogy megtalálták az egyiptomi királynő, Nofretiti múmiáját, míg egyiptomi kollégáik kételkednek ebben.

Forrás: [origo]Zahi Hawass egyiptomi régész egyenesen azt állítja, hogy "Nofretiti sírja" még csak nem is egy nő, hanem egy férfi holttestét rejti.

Joann Fletcher, a brit York Egyetem régésze olyan hasonlóságot fedezett föl egy 1898-ban a Királyok völgyében feltárt sírkamrában lefotózott múmia és a berlini Egyiptomi Múzeumban található Nofretiti-büszt között, ami - véleménye szerint - nem lehet a véletlen műve.

A kamrát s benne a múmiát 1898-ban Victor Loret francia régész találta meg II. Amenhotep sírjának oldalsó kamrájában, majd a sírt 1907-ben visszafalazták.

Fletcher még júniusban azt a bejelentést tette, hogy a sírban Nofretiti múmiája fekszik. A bejelentés nagy port kavart, és - elsősorban - egyiptomi régészek igyekeztek cáfolni Fletcherék bejelentését, akiket ez nem tántorított el attól sem, hogy a múmia alapján rekonstruálják az "igazi" Nofretiti királynő arcmását.

Hawass munkatársaival elsősorban azt kifogásolta, hogy brit kollégái csupán a múmia és a Nofretiti-büszt közti hasonlóságot vették alapul, figyelmen kívül hagyva olyan fontos tényezőket, mint a korszak ábrázolási jellegzetességei. Most azonban Hawass tovább megy, és egyenesen azt állítja, hogy a sír nem nő, hanem férfi múmiáját őrzi.

Azt a York Egyetem munkatársa, Don Brothwell is elismeri, hogy eleinte "voltak bizonyos kétségek a múmia nemét illetően", később azonban sikerült kizárni minden olyan jellemzőt, amely férfira utalhatna.

Hawass-ék ugyanakkor azt állítja, hogy a kettős fülbevaló viselete a férfiak és a nők körében egyaránt divat volt - kivéve az Amarna-időszakot, azt a kort, amikor Nofretiti is történetesen élt. Az egyiptomi szakember szerint ekkor csak a férfiak viseltek a fülükben két helyen átlukasztott fülbevalót. "Ráadásul a királynők soha nem a fülükben hordák a fülbevalót, hanem a parókájukon"

"Nofretiti hat gyermeket szült, emiatt csípője nem lehetett ennyire keskeny, mint a neki tulajdonított múmiának" - állítja Hawass. Salima Ikram a kairói Amerikai Egyetem professzora elmondta, hogy a York Egyetem munkatársai hamarosan röntgenfelvételt készítenek a testről, amelyből "sok mindennek ki kell derülnie - elsősorban annak, hogy életében  szült-e a múmia. A múmiáról készített röntgenfelvételek minden bizonnyal fényt derít erre a vitatott kérdésre".

Hawass továbbá furcsálja azt is, hogy szinte kétséget kizáróan biztosak a kutatók abban, hogy Nofretiti valamikor 35 éves kora könnyékén halt meg, míg a múmia korát a szakértők 18 és 30 év közé teszik.