Sárkánygyíktól rettegnek Bejrút utcáin

Hetek óta egy hatalmas, bűzös teremtmény tartja félelemben a libanoni főváros peremkerületének lakóit. Az állat kerti medencékben kelt riadalmat, s már számos áldozatot szedett: kutyák, macskák, sőt egy ló is a gyomrában végezte.

Először mintegy három hónappal ezelőtt érkezett bejelentés a hatalmas "sárkánygyíkról", ám a hírt akkor csupán viccnek tartották. A környék lakói akkor kezdték komolyan venni a sárkányról szóló híreket, amikor házi kedvenceik sorra tűntek el a kertekből. A szemtanúk leírásai alapján a hatalmas gyíkot végül egy komodói varánuszként (Varanus komodoensis) azonosították, ám a rendőrségnek mind ez idáig nem sikerült befognia az állatot.

Felmerülhet a jogos kérédés: mit keres egy kizárólag Indonézia területén honos varánuszféle Bejrút utcáin? A magyarázat éppoly egyszerű, mint amilyen megdöbbentő: egy Bejrút közelében élő német állampolgár tartott otthonában egyet Komodó rettegett gyíkjai közül, majd szabadon engedte.

Bejrútban mindenesetre rendőrök özönlötték el az érintett városrészt, ám kérdéses, hogy ha megtalálják is a varánuszt, megfelelő eszközök híján hogyan tudják majd befogni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK