Több mint harminc gyermek vesztette életét Indiában, miután 2001 novemberében A-vitamint tartalmazó készítményt kaptak - több mint kétszeres dózisban. A bíróság az esetért az ENSZ Gyermekalapját (UNICEF) és az indiai kormányt tette felelőssé.

Az indiai Asszam tartomány legfelsőbb bírósága a halálesetekért egyaránt felelősként nevezte meg az UNICEF-et és az indiai kormányt, s ez utóbbit felszólította, fizessen kártérítést az elhunyt gyermekek családjának.

Az ügy akkor robbant ki, amikor két állampolgár gyermeke haláláért beperelte az UNICEF-et és az államot, azt követően, hogy az ENSZ Gyermekalapja által támogatott tartományi egészségügyi kampány során több mint 30 gyermek lelte halálát A-vitamin-túladagolásban. A kampány során több százezer gyermekhez juttatták el az A-vitamint tartalmazó vakcinát.

Az asszami legfelsőbb bíróság ítélete szerint az UNCEF azért tehető felelőssé, mert a korábban alkalmazott két milliliteres helyett ötmilliliteres dózisban juttatta el a vitamint az érintettekhez. A tragédiát valójában valószínűleg az okozta, hogy az ENSZ munkáját segítő egészségügyi dolgozókat nem tájékoztatták a dózisváltoztatásról, és nem voltak fölkészítve az emiatt szükséges módosításokra - ezért fordulhatott elő, hogy túladagolták a vitamint.

A bíróság elítélte az asszami kormányt, amiért az egészségügyi minisztérium gondatlanul járt el a vakcinák kapcsán, és a megítélt 5-20 ezer rúpiás (110-440 USA-dolláros) kártérítést az érintett családok már kézhez is kapták.

Az ENSZ Gyermekalapja változatlanul fenntartja azon álláspontját, hogy az asszami kormány számára eljuttatott vakcinák hibátlanok voltak, s a dózisváltozásról megfelelő értesítést küldtek. A Földön évente több mint 11 millió gyermek hal meg A-vitamin-hiányhoz köthető betegségekben - mutatott rá a UNICEF kommunikációs vezetője, Savita Naqvi, hozzátéve: már számos, az asszamihoz hasonló kampányt szerveztek a világon, ám ilyen tragédiával nem kellett szembesülniük.

Tény, hogy A-vitamin hiányában évente 17 500 gyermek hal meg Indiában.