SARS: kínai állatpiacra vezetnek a nyomok

Hongkongi kutatók a járvány kiindulási helyén, a kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban egy élőállat-piacon több állatban, főként cibetmacskákban olyan vírusokat (koronavírusokat) találtak, amelyek hasonlóak a járványt előidéző SARS-vírushoz.

Mint arról 2003. május 23-án beszámoltunk, hongkongi kutatók vizsgálatai szerint a súlyos akut légúti szindróma (SARS) vírusa a cibetmacskától (Civettictis civeta) ered. A kutatóknak ekkor sikerült egy cibetmacskánál elkülöníteniük az atípusos tüdőgyulladást okozó vírushoz hasonló koronavírusokat.

A BBC most új fejleményről számol be. A hongkongi kutatók a járvány kiindulási helyén, a kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban egy élőállat-piacon kapható állatokkal folytattak vizsgálatokat. A Science tudományos hetilapban közzétett beszámolójuk szerint több állatban, főként cibetmacskákban olyan vírusokat (koronavírusokat) találtak, amelyek hasonlóak a járványt előidéző SARS-vírushoz. Ugyancsak megtalálták ezeket a vírusokat néhány - egyébként tünetmentes - emberben is.

A beszámoló szerint a cibetmacskákból származó vírusok genetikai állományát a SARS-víruséval összehasonlítva számos egyezés látható, ugyanakkor vannak nyilvánvaló eltérések is. A kutatók egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogyan kerülhetett át a vírus az állatokról az emberre.

Abban azonban most már egyetértés van, hogy valóban olyan új kórokozóval van dolgunk, amely a közelmúltban kerülhetett át állatokról az emberre, s ezzel új betegség jelent meg - mint annak idején az ebola vagy az AIDS esetében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK