Három bolygót evett meg egy csillag

Bolygók bekebelezése lehet az oka egy csillag háromszori hirtelen kifényesedésének. Valószínű, hogy Földünk is hasonló sorsra jut a távoli jövőben.

A tavalyi év során a korábban általában kiszámíthatóan viselkedő V838 Monocerotis nevű csillag drámai módon kifényesedett, három alkalommal is. A jelenséget Nicholas Brown ausztrál amatőrcsillagász észlelte elsőként. A csillagászok akkor még értetlenül álltak a jelenség előtt, amelynek során a csillag fénykibocsátása a Napénak hatszázezerszeresét érte el.

A legújabb megfigyelések és adatelemzések tükrében valószínű, hogy e hatalmas felfénylések azért következtek be, mert a nagy étvágyú csillag felfúvódása során három planétát is elfogyasztott. Amennyiben valóban ez történt, akkor ez az első alkalom, hogy egy ilyen jelenséget sikerült megfigyelni.

A V838 Monocerotis mintegy 20 000 fényévnyire van a Földtől, az Egyszarvú csillagképben.

A Nap életútjának legvalószínűbb forgatókönyve szerint mintegy 5-10 milliárd év múlva központi csillagunk is megkezdi felfúvódását, s átmenetileg ún. vörös óriáscsillaggá válik. Eközben minden bizonnyal elnyeli a Merkúrt és a Vénuszt, de lehetséges, hogy a Földet is.