Az igazságérzet nem csak az emberé

A majmoknak is van érzékük az igazság iránt. Ha ugyanis - fajtársaikkal összehasonlítva - igazságtalanul bánnak velük, akkor erre durcásan reagálnak, sőt még az olyan jutalomról is lemondanak, amely különben csábítónak tűnik a számukra - számoltak be vizsgálataik eredményéről amerikai kutatók.

A magatartáskutatási kísérleteknek ez az eredménye arra utal, hogy nem csupán az emberek, de a főemlősök is elutasítják az igazságtalanságot  - olvasható a Nature tudományos hetilap legújabb számában.

Sarah Brosnan és Frans de Waal, az amerikai Atlanta (Georgia állam) Emory Egyetemének tudósai arra tanítottak csuklyásmajmokat (Cebus capucinus), hogy adjanak oda játékkockákat egy darabka uborkáért cserébe. Hogy próbára tegyék a majmok igazságérzetét, a kísérletek során két majom közül az egyik a játékkockáért az uborkánál sokkal csábítóbb szőlőt kapott cserébe.

Amikor a másik majom meglátta ezt, nem volt hajlandó elcserélni a maga játékkockáját, vagy ha mégis, akkor durcásan lekicsinyelte a maga jutalmát. Ez a "vonakodó magatartás" még kifejezettebb volt, amikor a kísérlet vezetője az egyik majomnak szőlőt adott anélkül, hogy annak bármit kellett volna tennie cserébe. A hátrányos helyzetbe került majmok felháborodása odáig ment, hogy esetenként kihajították a játékkockát vagy a jutalmat a ketrecből.

Különösen meglepő volt, hogy az állatok - az igazságtalanság ellen való tiltakozásul - olyan nyalánkságról mondtak le, amit különben szinte mindig habozás nélkül elfogadnak - állapították meg cikkükben az amerikai kutatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK