Bölény nagyságú rágcsálót találtak

Minden idők legnagyobb ismert rágcsálójának maradványai kerültek elő Venezuelában. Az állat súlya elérte a 700 kilogrammot, mérete pedig egy bölényhez volt hasonló.

A leginkább egy hatalmas tengerimalachoz hasonlító állat 8 millió évvel ezelőtt szaladgált a bozótosban, egy a Karib-tengerbe ömlő ősi folyóvölgy partján. A szakemberek valószínűnek tartják, hogy egyedei csoportokat alkottak, ami nagyobb védelmet nyújthatott számukra a szintén itt tenyésző hatalmas krokodilok és húsevő madarak ellen.

A "Guinea-zilla"-ként (ami a tengerimalac angol neve - guinea pig - és a Godzilla szavak összevonásából ered) emlegetett állatról a Science legújabb száma közölt részletes beszámolót. A hivatalosan Phoberomys pattersoni névre hallgató faj egyedei mintegy tízszer voltak nagyobbak a ma élő legnagyobb rágcsálónál, a vízidisznónál (Hydrochaeris hydrochaeris).

A maradványok Urumaco városa mellett, agyagpalából és szénrétegekből kerültek elő. Ez a hely az "óriások földje" volt 8 millió évvel ezelőtt. Itt találták meg például az eddig ismert legnagyobb, 3 méteres teknősfajt, gigászi krokodilok társaságában - írja a BBC.

A Phoberomys pattersoni 3 méter hosszú, 1 méter magas és kb. 700 kilogramm tömegű lehetett. Állandóan kopó metszőfogai mintegy 20 centiméteresre nőhettek. A csúcstartó rágcsáló idejének egy részét valószínűleg a vízben töltötte, és távoli rokonságban állhat a mai tengerimalacokkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK