A kutya genetikai szempontból jóval közelebb áll az emberhez, mint az egér - idézte a Science című lap az amerikai Maryland szövetségi állambeli Rockville-ben működő genetikai kutatásokkal foglalkozó magánintézet munkatársait, akik új módszert dolgoztak ki az élőlények molekuláris tervrajzának, genomjának megállapítására.

Forrás: [origo]
Több, mint jóbarát

A program során a kutya szervezetét felépítő 6,22 millió DNS-bázispárt azonosítottak, ami a kutya genetikai állományának mintegy 80 százalékát jelenti. Megállapították azt is, hogy a három élőlény, az ember, az egér és a kutya közül az utóbbi volt az első, amely genetikailag távolodni kezdett a közös őstől.

Az eddiginél olcsóbb és gyorsabb, úgynevezett részleges, szakaszos módszerrel jutottak arra a megállapításra, hogy a kutya és az ember 650 millió DNS-bázispárja egyezik, ami a két faj teljes genetikai állományának több mint 25 százalékát jelenti.

Craig Venter, a rockville-i intézet alapítója és vezetője szerint a genetika az elmúlt években soha nem látott gyorsasággal fejlődött ugyan, az általuk kidolgozott szakaszos genomtérkép-módszerrel azonban az eddiginél jóval gyorsabbá válik az egyes élőlényfajták genomjának meghatározása.

A kutyák teljes genetikai térképének meghatározását az intézet jövő év júniusára tervezi. A rockville-i kutatóintézet szándékai szerint hamarosan hozzáfognak más nagy testű emlősök, mint például elefántok, delfinek és bálnák genomjának feltérképezéséhez is.