Genetikai tényezők hajlamosíthatnak a SARS-ra

Tajvani kutatók szerint genetikai hajlam magyarázhatja azt, hogy a tavaly téli és kora tavaszi atípusos tüdőgyulladás- (SARS) járvány szinte kizárólag csak Délkelet-Ázsiában, illetve a kanadai Torontóban szedte áldozatait.

Forrás: EPAA tajpeji Mackay Memorial kórház kutatócsoportja rábukkant az emberi immunrendszerben meglévő - leukocita antigénnek (HLA-B 4601) nevezett - génre, amelynek hordozóinál sokkal gyakrabban mutatkoztak a SARS életveszélyes tünetei, mint másoknál. Ez a génváltozat - állapítja meg a tajvani kutatók eredményeit publikáló Orvosi Genetika című online folyóirat - elsősorban dél-kínai származású embereknél fordul elő.

Bár a most nyilvánosságra hozott megállapítást más kutatási eredményeknek is alá kell még támasztaniuk, a tajvaniaknak meggyőződésük, hogy lényeges elemre bukkantak. A fertőzés a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományból indult útjára, meglepő módon azonban járványos méreteket csak Hongkongban, Vietnamban, Pekingben és Szingapúrban okozott.

A tajvani genetikus csoport bizonyítottan, illetve feltehetően SARS-fertőzésen átesett, továbbá fertőzésnek kitett vagy valószínűleg kitett egészségügyi dolgozókat vont be a vizsgálatba. A kontrollcsoport 190, amúgy teljesen egészséges, a SARS-fertőzéssel semmilyen kapcsolatban nem lévő tajvani személy volt.

Megállapították, hogy a SARS súlyos változata csak azoknál a személyeknél alakult ki, akik hordozták szervezetükben a HLA-B 4601 gént. Ez a súlyos állapot soha nem fejlődött ki a Tajvanon őshonos nép leszármazottainál - ők egyébként ma már a lakosságnak csak mintegy 1,5 százalékát jelentik. Érdekes módon a gyaníthatóan súlyos SARS-fertőzés kialakulására hajlamosító génváltozat igen ritka az Európában élő népek genetikai állományában is.