Hogyan képezzünk ki speciális mentőkutyát, és mit rejt a múmia?

Hűtött babák
Minden ezer újszülöttből két-három esetben súlyos oxigénhiány lép fel a magzatnál a szülés során. Megdöbbentő tapasztalat, hogy ezeknél a babáknál a test hűtésével csökkenteni lehet az agykárosodás valószínűségét. A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikáján eddig több mint tíz esetben sikerült a 32-33 Celsius fokra hűtött babáknál "takarékra állítani" a csecsemők szervezetének oxigénigényét, s így kivédeni az idegrendszeri károsodás veszélyét.

Mancs "tanár úr" iskolája
Miskolcon kiképzőbázis épült a katasztrófa-kutyák - és vezetőik - számára. A Spider Speciális Mentőcsoport sokéves tapasztalatai alapján mesterségesen alakították ki a földrengés- és más katasztrófák veszélyeire felkészítő mintaterületet. A mentési munkálatok korszerű eszközrendszere segíti, hogy a kutyák és az emberek a leghatékonyabban dolgozhassanak a vészhelyzetekben.

Megröntgenezték Nefertiti múmiáját
A Királyok Völgyének három, eddig azonosítatlan múmiáját hordozható digitális röntgenkészülékkel vizsgálták meg, s egyikőjük valószínűleg Amenhotep fáraó felesége, a szépséges Nefertiti lehetett.  A röntgenfelvételek tanulmányozása közben a régészek egy furcsa tárgyat is találtak a múmiában: egy apró arany ékszert, amit feltehetően a sírrablók felejtettek a testben.

Fúziós energia - még ötven év
Egy pohárnyi vízből kb. 37 kg kőolaj elégetésével egyenértékű kőolaj nyerhető - amennyiben sikerül ipari méretekben is megvalósítani a fúziós erőművet, azaz leutánozni a Napban végbemenő fizikai folyamatokat. A hidrogénatomok héliummá való egyesítéséhez 100 millió fokos hőmérséklet szükséges - az ehhez szükséges technológia kifejlesztésében magyar kutatók is részt vesznek.

Delta MTV1, október 5., vasárnap, 12.45