A zsírban gazdag ételek gyakori fogyasztása önmagában nem növeli az agyvérzés veszélyét - állapította meg egy chicagói kutató.

Forrás: ORIGOAz agyvérzés legfontosabb rizikófaktora a magas vérnyomás, de míg a különféle szívbetegségek esetén a zsíros étrend növeli a veszélyeztetettséget, az agyvérzésnél nem játszik szerepet - véli Ka He, a chicagoi Northwestern Egyetem Feinberg orvosi fakultásának jelenlegi munkatársa, aki korábbi munkahelyén, a bostoni Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetében végzett kutatásokat a témában.

Ka He eredményeit a The British Medical Journalban tette közzé, amelyben beszámol arról, hogy feltehetően a vér koleszterinszintjének nincs köze ahhoz, hogy valakinél fennáll-e agyvérzés veszélye vagy sem. 

A kutatócsoport 43 732 egészséges, középkorú férfi sorsát követte 14 éven keresztül, figyelemmel kísérve zsírbevitelüket - a szervezetbe kerülő telített és telítetlen zsírsavak arányát -, valamint vérük koleszterinszintjét. A vizsgált személyek közül 800-an szenvedtek az adott idő alatt agyvérzést. Az összes laboratóriumi mutató egybevetése nyomán sem találtak közvetlen összefüggést sem a teljes zsírbevitel, sem pedig a különböző fajta zsírok aránya, illetőleg az agyvérzés kialakulásának kockázata között.

A kutatócsoport ugyanakkor hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy az egészséges étrend nem létfontosságú. Csupán arról, hogy kiegyensúlyozott, minden fontos tápanyagot megfelelő mértékben tartalmazó étrend a szívroham és egyéb szívbetegségek megelőzése szempontjából életbevágó, az agyvérzés kockázatának csökkentéséhez viszont a vérnyomás csökkentése, a rendszeres fizikai aktivitás, a dohányzás mellőzése, a mérsékelt alkohofogyasztás és az egészséges testsúly fenntartása a legfontosabb.

A hirtelen kialakuló féloldali merevséggel, tudatzavarral, a beszéd elakadásával, szédüléssel és súlyos fejfájással járó agyvérzés nem más, mint az agy vérellátásának hirtelen megszakadása, illetve egy agyi ér szétpattanása vagy megrepedése. Az agyvérzéses esetek kétharmada 65 éven felülieket érint. Az Egyesült Államokban évente mintegy 700 000 ember kap agyvérzést