100%-os férfi fogamzásgátló

Az eddigi vizsgálatok alapján teljesen megbízható egy férfiaknak kifejlesztett fogamzásgátló módszer.

Ausztrál kutatók egy éven keresztül és 55 férfin (azaz egyelőre viszonylag kis csoporton) tesztelték azt a hormonalapú fogamzásgátló módszert, amely egy bőr alá beültetett implantátum és injekciók kombinációjából áll. Az Anzac Research Institute (Sydney) kutatói arról számoltak be, hogy a férfiak partnereinek egyike sem lett állapotos a vizsgálati időszakban, s a kezelésnek nem tapasztalták melléhatásait sem. Más fogamzásgátlót a párok nem használtak.

Az implantátum férfi nemi hormont (tesztoszteront) tartalmaz, amelyet négyhavonta cseréltek. A háromhavonta adagolt injekciók a női fogamzásgátló tablettákban is használatos progeszteron hormont tartalmazták.

A két hormon együttes hatására átmenetileg (és visszafordítható módon) "kikapcsoltak" azok az agyi jelzések, amelyek a hímivarsejtek képződését serkentik.

Az eljárás azonban megszüntette a férfiak saját tesztoszteron-termelését is, ezért ezt is pótolni kellett, hogy egészségüket és potenciájukat megőrizhessék. A kezelés befejezése után néhány hónappal visszatért a normális megtermékenyítő-képesség.

Szakértők szerint igen jelentős eredményről van szó, mivel első ízben sikerült mellékhatások - például a szexuális képességek csökkenése - nélkül megbízhatóan és biztonságosan megszüntetni a spermiumtermelést. A kutatók - akik most további, nagyobb létszámú vizsgálatot terveznek - részletes beszámolója a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism c. szaklapban jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK