Napóleon alig aludt, Einstein mormota volt

Napóleonról úgy tudni, beérte napi néhány óra alvással, Einstein viszont hétalvó volt. Átlagosan napi mintegy hét óra alvásra van szükségünk, normálisnak mondható mérték azonban alvás terén nem létezik - állítják német alváskutatók.

Míg a keveset alvónak elég három-négy órányi pihenés, addig a hétalvóknak több mint tíz órára van szükségük. Alváskutatók szerint az alvásigény széles skálán mozog, függ az életkortól, az alvás minőségétől, tehát semmi esetre sem kell szégyenkeznie annak, aki - legalábbis e téren - Einstein nyomdokaiba lép.

Azt, hogy eleget aludtunk-e az éjjel, automatikusan az alapján ítéljük meg, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben ébredéskor. Pedig ha valaki reggel úgy érzi magát, mintha "agyonverték volna", korántsem jelenti azt, hogy keveset aludt az éjjel - mutat rá dr. Jürgen Zulley, a regensburgi egyetem alváskutató központjának munkatársa. Alváshiányra inkább az utal, ha valakin a nap folyamán nyugodt légkörben álmosság lesz úrrá, s hasonlóra kell gyanakodni, ha indokolatlan ingerlékenység, túlfeszített idegállapot jelei mutatkoznak - írja az MTI.

Annak, hogy valaki jól és eleget aludt, az a legbiztosabb jele, ha a nap folyamán frissnek, tettrekésznek érzi magát.

A nagy-britanniai Loughborough University alváskutató laboratóriumának munkatársai szerint az emberi szervezet nem is egy, hanem napi két alvásra van "programozva" - egy hosszabbra éjjel és egy rövidebbre délután. Ezt figyelembe véve a főként déli országokban szokásos délutáni pihenő, a szieszta fiziológiailag igen megalapozott szokásnak mondható. Akit tehát a kora délutáni órákban - függetlenül attól, mennyit ebédelt, vagy ebédelt-e egyáltalán - elfog az álmosság, az ne lepődjön meg - ez önmagában még nem a kialvatlanság jele.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK