Az ENSZ népesedési alapjának jelentése szerint mintegy hatezer 15 és 24 év közötti fiatal fertőződik meg naponta az AIDS-betegséget okozó HIV-vírussal világszerte.

Az éves jelentés (The State of World Population, azaz a világ népességének aktuális helyzetét bemutató riport) szerint az összes HIV-fertőzés fele a 25 év alatti népességet érinti, s a fiatal fertőzöttek zöme a harmadik világban élő nő. Thoraya Ahmed Obaid, az ENSZ népesedési alapjának igazgatója globális katasztrófáról beszélt, és azonnali intézkedéseket sürget - írja a BBC. A jelentés arról is beszámol, hogy eddig mintegy 13 millió 15 év alatti gyermek vesztette el egyik vagy mindkét szülőjét az AIDS-miatt.

A fertőzöttségi mutatók fiatal korosztályok felé történő eltolódása nem meglepetés, mert a világ jelenleg 6,3 milliárdos népességének közel 50%-a 25 év alatti, akiknek 87%-a a fejlődő országokban él. Közülük minden negyedik ember napi egy amerikai dollárt el nem érő összegből tengeti életét. A felvilágosítás és az egészségügyi szolgáltatások hiánya mellett a szegénység és az ebből következő életkörülmények is nagy szerepet játszanak a fertőzés terjedésében. Az AIDS tehát fokozatosan a fiatalok betegségévé válik, amelynek társadalmi-gazdasági következményei beláthatatlanok.

A jelentés szerint a fiatal fertőzöttek kb. kétharmada nő (a szubszaharai régióban 67%-a, Ázsiában 62%-a). A harmadik világban élő nők zöme nem képes magát megvédeni a betegségtől. Számos esetben azzal sincsenek tisztában, hogy egyáltalán létezik, vagy hogy milyen úton terjed a vírus. Szomáliában például a női népesség 26%-a hallott a HIV-ről, s csak 1%-a tudta, hogyan lehet védekezni ellene.

A jelentésben az is olvasható, hogy még ebben az esetben sem egyszerű a védekezés, mivel nagyon sok fiatal nő megy feleségül idősebb férfiakhoz, akiket aztán nem tudnak rávenni az óvszer használatára. Ezek után az sem meglepő, hogy egy friss kenyai és zambiai felmérés szerint a férjezett fiatal nőknek nagyobb az esélyük a fertőződésre, mint hajadon társaiknak.