Divat a gyors élet

Mindennapi életünk egyre gyorsabb. Mindenütt azzal próbálkoznak, hogy időt nyerjenek. Az emberek rövidebb ideig alszanak, gyorsabban esznek. Még a tusolást is sietősebben végzik. Az 1980 után születettek nemzedéke már megszokta, hogy egyidejűleg több dolgot is csinál - állapította meg a hamburgi társadalomtudományi intézet.

Forrás: mtiE jelenség leírására a multitasking kifejezést a számítógépes technika szótárából kölcsönözték.

Hasonló eredményre jutott a kelkheim-kasseli jövőkutató intézet is: aki időt akar megtakarítani, az a metróhoz vezető úton issza meg reggeli kávéját, híreket a fitneszstudióban hallgat, és tévézés közben telefonál.

A gyorsabban élni trend éllovasa leginkább az Egyesült Államokban és Japánban figyelhető meg. A menés közben evők számára ezekben az országokban joghurt helyett go-gurtot (go angolul: menni), zöldséget tubusban, vizet pedig zselé formájában árusítanak. De Németországban is átalakulóban vannak a szokások. A legújabb felmérések szerint a németek egynegyede már nem odahaza reggelizik - a középosztályhoz tartozók autóinak ajtóiban kávéval teli termoszok sorakoznak.

Az új életstílus célszerűségét azonban sokan vitatják, különösen a munka világában. Amerikai kutatók arra figyelmeztetnek, hogy új betegség van kialakulóban: az odafigyelés hiánya. Állítólag a rövid távú emlékezés kihagyásának veszélye is fenyeget.

Egy reprezentatív németországi felmérés szerint inkább nők, mint férfiak képesek egyidejűleg több dolgot is csinálni. A férfiak 66 százaléka - saját bevallása szerint - egyszerre csak egy dologgal foglalkozik. Ezzel szemben a  megkérdezett nőknek mintegy fele állította, hogy egyidejűleg több dolgot csinál.