Áttörés a petefészekszövet-transzplantációban

Amerikai kutatók először érték el, hogy átültetett petefészekszövetből élő utód jöjjön a világra.

Az eddig példátlan eredményt egyelőre főemlősön (rhesusmajommal) érték el, de a kutatók véleménye szerint ugyanez az eljárás emberen is alkalmazható lesz - írja a BBC.

A petefészekszövetek kivétele, tárolása és újbóli visszaültetése nagyon fontos lehet olyan nők esetében, akik például daganatos betegségük miatt az érzékeny szövetet károsító sugárkezelést kapnak.

Az Oregon University kutatói az American Society for Reproductive Medicine konferenciáján számoltak be eredményeikről. A kísérleti állatból kivett petefészekszövetet az állat egy másik részébe ültették vissza. Miután az átültetett szövet érett ivarsejteket produkált, ezeket kivették, és mesterségesen megtermékenyítették. A létrejött embriókat beültették az állat méhébe, amelyek közül egyből egészséges utód fejlődött ki.

Az eljárás ember esetében is alkalmazhatónak tűnik, szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az éretlen petesejtek nagy mennyiségben pusztulnak el a fagyasztásos tartósítás során, amelynek technikája még nem tökéletes. Így a 30-as éveik közepén járó, kevesebb petesejttel rendelkező nők esetében kérdéses, használható lesz-e a módszer.