Először repült egy lézermeghajtású repülőgép

Amerikai kutatók olyan repülőgépet alkottak, amelyet kizárólag egy földről irányított lézersugár energiája működtet.

A repülés kezdete óta szinte mindig szükség volt arra, hogy minden repülő szerkezet - kivéve a vitorlázó repülőgépeket - magával cipelje hajtóanyagát - legyen az üzemanyag, akkumulátor vagy emberi "hajtómű". A NASA szakemberei a Marshall Space Flight Centerben és a Dryden Flight Research Centerben, valamint a University of Alabama kutatói azonban éppen ezt próbálják megváltoztatni.

A kutatócsoport olyan repülőgépet - pontosabban egyelőre ennek kisméretű modelljét - fejlesztett ki, amelyet egy földfelszínről működtetett, láthatatlan lézersugár hajt. A gépre irányított lézer energiája speciális fotoelektromos cellákban tárolódik átmenetileg, s ennek segítségével hajtják meg a propellert működtető villanymotort.

A gép addig tud repülni, amíg a lézersugár-kapcsolat tart. A fejlesztők szerint teljesítményük áttörő eredménynek számít a repülés történetében, mivel tudomásuk szerint ez az első olyan repülő szerkezet, amelyet pusztán egy lézersugár energiája működtet.

A másfél méter szárnyfesztávolságú modell egyelőre 300 gramm tömegű volt, és rádió-távirányítással vezérelték. Balsafából és szénszálas műanyagból készült, kívülről pedig speciális, celofánszerű anyag borította.

A hajtóanyag nélküli, tetszőleges ideig a levegőben lévő repülőgépeket számos feladatra lehetne alkalmazni. Tudományos vagy kommunikációs berendezéseket hordozhatnának, így például távérzékelési feladatokat végezhetnének, vagy átjátszó állomásként működhetnének rádiótelefon-, kábeltévé- és internethálózatok között.

KAPCSOLÓDÓ CIKK