Forrás: National Science FoundationÉlet az "elveszett városban" - A hidrogén és a metán tartja életben azokat a baktériumközösségeket, amelyek az elveszett városnak nevezett, gigantikus mélytengeri füstölgők kéményeinek forró, ásványokban gazdag vizében élnek.

Forrás: Bagosi ZoltánÁllatkertek tavaszi látnivalói - A tavaszias időjárás miatt a budapesti állatkert afrikai kifutójának lakói is mind több időt töltenek a szabadban, így a közönség most már zavartalanul megismerkedhet az év elején született antilopborjúval és zebracsikóval. A Veszprémi Állatkert is kiengedte új szerzeményeit: hatöves tatuk és dél-afrikai kecses antilopok, impalák is várják a látogatókat. 

Forrás: EPAMegbukott a norvég fókavadászat - Turistalátványosságnak szánták a norvégok azt a fókavadászatot, amelyet a napokban rendeztek meg Vega városában. A szervezők a rendezvény "nagytestvére", az éves tavaszi kanadai fókamészárlás sikerét irigyelték meg.

Forrás: EPATombol a tél Európában - Hó és fogcsikorgató fagy keseríti az életet szerte Európában. A kontinens számos térségében rendkívül hideg az idő és sok a hó, ami fennakadásokat okozott a közlekedésben, több helyütt zárva maradtak az iskolák.

Forrás: [origo]Újra magyar kutatók az Antarktiszon - 2005 első napjai óta ismét hazai szakemberek, a "Fagyos Oázis" expedíció tagjai végeznek kutatómunkát a jeges kontinensen. Főként kőzettörmelékkel fedett területeken dolgoznak, ahol a felszín alatti jég mennyisége és mozgásfolyamatai igen érzékenyen jelzik a globális éghajlati rendszer változásait.

Forrás: [origo]Elárasztották a Grand Canyont - A Grand Canyon nemcsak földrajzilag érdekes, az ott élő élővilágnak is évtizedek óta csodájára járnak a turisták, kutatják a szakemberek. A táj az elmúlt években jellegzetesen kiszáradt képet mutat, ám ez nem volt, és remélhetőleg nem is lesz mindig így.

Forrás: MTI/ Kovács AttilaTéli madáretetés - A hidegebb napok kemény próbatétel elé állítják a vadon élő madarakat, ugyanakkor sokan szeretnének segíteni rajtuk. Galériánkból megismerheti, kik járnak telente az Ön kertjében, kapcsolódó cikkünkben pedig tanácsokat olvashat arról, mivel, hogyan etesse tollas vendégeit.

Forrás: Vasuta GáborPusztulnak a madárfajok Európában - Az európai madárfajok közel feléről nem tudható, mennyi ideje van hátra, s néhány faj olyannyira veszélyeztetett, hogy akár a közeljövőben eltűnhet Európa területéről - ismerteti a legnagyobb nemzetközi madárvédő szervezet legfrissebb értékelése.

Forrás: EPAÚjabb fotók a kitörni készülő óriásvulkánról - Ismét működésbe lépett az egyesült államokbeli Mount St. Helens vulkán: a múlt heti rengések után most óriási gőz- és hamufelhő alakult ki a hegycsúcs felett.

Forrás: USGSA Mount St. Helens 1980-as kitörése - Az elmúlt napokban egyre nyugtalanabb a Washington állambeli Mount St. Helens tűzhányó. 1980-ban egy hatalmas robbanás során a hegy nagyobb rész elrepült.

Forrás: EPAKatasztrófák környékezik Japánt - Vulkáni hamu, tájfun - miközben különböző természeti erők okoznak nehéz napokat Japán egyes vidékein,  japán kutatók bejelentették: 90 százalékos az esélye annak, hogy a következő 50 évben nagy erejű földrengés rombolja le a szigetország fővárosát.

Forrás: [origo]Műholdképek a pusztító óriáshullámokról - Az Európai Űrügynökség (ESA) új műholdas felvételein jól megfigyelhetők azok az óriáshullámok, amelyek akár egy nagy óceánjáró hajóval is könnyedén elbánnak.

Forrás: BEBTE

Bepillantás az Etna torkába - Rendkívüli képeket készítettek az Etna egyik csúcskráteréről a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) túracsapatának tagjai. Ritka alkalom ugyanis, hogy a tűzhányó látni engedi azokat a kürtőket, amelyeket legtöbbször a krátert kitöltő mérges gázok takarnak el.

Forrás: MTISába kölykeinek születése - Ritka látványosságban lehetett részük azoknak, akik július 16-án a Nyíregyházi Állatparkban jártak: a látogatók szeme láttára, az oroszlánkifutó szélén hozta világra négy kölykét a kert egyik oroszlánja.

Forrás: [origo]Jégverés után - Felvételek a 2004. június elejei, közel egymilliárd forintos kárt okozó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei jégverés hatásairól, Miskolc környékéről.

Forrás: [origo]A tornádók - A tornádó egyike a természet leglenyűgözőbb erődemonstrációinak. Minden évben tornádók százai söpörnek végig a földfelszínen, sok millió dolláros károkat okozva, nem ritkán emberéletet követelve.

Forrás: Czimbal GyulaParlagisas-fióka született - Május közepén ritka eredményről számoltak be a hazai ornitológusok: sikerült mesterségesen kikeltetni egy parlagisas-fiókát. A kismadár szépen fejlődik, s a tervek szerint másfél hét múlva ismét a természetben lehet.

Forrás: Australian Koala FoundationAgyonlőnek 20 ezer éhező koalát - A dél-ausztráliai Kenguru-szigeten a koalák annyira elszaporodtak, hogy a szigeten élő mintegy harmincezer erszényes már felfalta az eukaliptuszfák lombjainak nagy részét. A sziget növényvilágának fönnmaradása érdekében a vadőrök 20 ezer koalát készülnek kilőni.

Forrás: [origo]

Vízparti élet a budapesti állatkertben - A víz világnapja alkalmából március 22-én a budapesti állatkertben megnyitotta kapuit az édesvizek élővilágát bemutató, felújított Vízparti Élet Háza. A föld alatti labirintusban gőték, kecsegék, sügérek, szalamandrák és varangyok várják a látogatókat.

Forrás: National Geographic Society

National Geographic - a legszebb fotók 3. - Öt kontinens, óceánok és a világűr a világhírű geográfiai társaság megannyi páratlan felvételén, egyetlen kötetben. Tekintse meg a három képgalériába gyűjtött megismételhetetlen fotókat!

Forrás: National Geographic Society

National Geographic - a legszebb fotók 2. - Öt kontinens, óceánok és a világűr a világhírű geográfiai társaság megannyi páratlan felvételén, egyetlen kötetben. Tekintse meg a három képgalériába gyűjtött megismételhetetlen fotókat!

Forrás: National Geographic Society

 National Geographic - a legszebb fotók 1. - Öt kontinens, óceánok és a világűr a világhírű geográfiai társaság megannyi páratlan felvételén, egyetlen kötetben. Tekintse meg a három képgalériába gyűjtött megismételhetetlen fotókat!

Forrás: EPA/Estteban Cobo

Egy éve történt a Prestige katasztrófája - Egy éve, 2002. november 13-án futott zátonyra Spanyolország partjai közelében a Prestige nevű olajszállító hajó Európa egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozva.

Forrás: EPA

Érkezik a szellemflotta - Környezetvédők heves tiltakozása és jogi hercehurcák közepette megérkezett az angliai Hartlepool partjaihoz az első azok közül az amerikai hajómatuzsálemek közül, amelyek bontására és újrahasznosítására egy brit cég kötött szerződést.

Forrás: EPA

2003 a pandabébik éve volt- Rekordszámú pandabébi született az idén fogságban: 16 jött világra és maradt életben Kínában, Japánban és az Egyesült Államokban. A nősténypandák évente egyszer válhatnak vemhessé, s mindössze két nap alkalmas megtermékenyülésükre.

Forrás: MTI/APSáskajárás Szudánban - Tizenegy ember meghalt, és több ezren kerültek légzési nehézségekkel kórházba azután, hogy sáskák árasztották el Szudán középső régióját. A sáskák a szaporodás időszakában erős illatú feromont bocsátanak a levegőbe, ami felerősíti az asztmás tüneteket.