Nobel-díjak 2003

Kémiai Nobel-díj: sejtmembrán-csatornák
A 2003. év kémiai Nobel-díját megosztva két amerikai kutató, Peter Agre és Roderick MacKinnon kapta, a sejtek membránjában (határoló hártyájában) lévő csatornák felfedezéséért, illetve szerkezetük és működésük leírásáért.

Fizikai Nobel-díj: szupravezetés és szuperfolyékonyság
A 2003-as év fizikai Nobel-díját a szupravezetés és a szuperfolyékonyság elméleti alapjainak kidolgozásáért kapta Alekszej A. Abrikosov (Oroszország, illetve USA), Vitalij L. Ginzburg (Oroszország) és Anthony J. Leggett (Egyesült Királyság, illetve USA).

Orvosi-élettani Nobel-díj: MRI
A 2003. év orvostudományi Nobel-díját Paul C. Lauterbur amerikai és Peter Mansfield brit tudós kapta. Az indoklás szerint a két szakember a mágneses rezonancia elvét hasznosító tomográfia fejlesztését célzó munkásságával érdemelte ki a tudományos világ legnagyobb kitüntetését.

MRI: áttörés az orvosi diagnosztikában
Az MRI napjainkban rutinmódszernek számít az orvosi diagnosztikában. Gyakran más képalkotó eljárásokkal (például röntgennel, CT-vel) együtt alkalmazzák. Évente mintegy 60 millió vizsgálatot végeznek körülbelül 22 ezer berendezéssel világszerte, s a módszer még ma is gyorsan fejlődik.

Kiosztották a Bolond Nobel-díjakat is
Egy indiai férfi, aki 18 éven keresztül bizonygatta, hogy nem halt meg, kutatók, akik rávilágítottak a londoni taxisofőrök átlagosnál nagyobb agyára és a Murphy-törvények megalkotói - többek közt ők azok, akik ez évben képtelen tudományos tevékenykedésükkel kiérdemelték a haszontalan kutatások díját, az IgNobel-díjat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK