Földet ért az első kínai űrhajós

Földet ért csütörtök hajnalban Belső-Mongóliában az első embert szállító kínai űrhajó, a Mennyei Hajó, a Sencsou-5.

A sikeres landolás után röviddel a kínai televízióban látható volt az űrhajós, amint segítség nélkül szállt ki az űrkabinból, s mongol nők a helyi hagyományoknak megfelelően fehér sállal övezték a nyakát. Jang Li-vejt ezután egy székre ültették kínai újságírók gyűrűjében, akiket rövid integetéssel üdvözölt.

Az űrrepülést a pekingi földi irányítóközpont sikeresnek nyilvánította - jelentette az Új Kína hírügynökség. Ven Csia-pao  kormányfő a helyszínen gratulált az első kínai űrhajósnak sikeres visszatérése alkalmából.

A Sencsou-5 (Shenzhou) tizennégyszer kerülte meg a Földet, mielőtt csütörtök hajnalban - közel 21 órás repülés után - földet ért Belső-Mongóliában, Pekingtől mintegy 350 kilométerre északnyugatra.

A Sencsou-5 űreszközt szerdán indították a Góbi-sivatagban található Jiuquan űrközpontból Hosszú Menetelés 2F hordozórakétával. A Mennyei Hajó mintegy 10 perccel a start után állt Föld körüli pályára.

A sikeres űrrepülés révén Kína a harmadik ország lett - a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után - amely önerőből, saját fejlesztésű hordozórakétával, saját területéről embert küldött a világűrbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK