Az injekciós fecskendő szinte a gyógyítás jelképévé vált, mint a talán leggyakrabban használt orvosi eszköz. De sokan félnek tőle, a fájdalmas szúrás viszont csak a kisebbik veszély.

Forrás: deltaOtt, ahol sok oltást kell elvégezni és nem lehet kellően sterilizálni a tűt - például a fejlődő országokban -, a fertőzésveszély is nagy. Ezért is terjedt el a tű nélküli oltókészülék, ez ugyanis gyors és steril eljárást jelent ma is olyan elmaradott területeken, ahol a kórokozók elleni fellépésre égetően szükség van.

Tű nélküli rendszerek már több évtizede ismertek, elsősorban tömegoltásra használják őket. Egy magyar szabadalom - Lindmayer István mérnök-kutató találmánya - könnyen kezelhető, kicsiny készülék kifejlesztését eredményezte. 
Az immár harmadik generációs oltókészülék egy vastagabb töltőtollra hasonlít.. Bár kívülről egyszerűnek tűnik, magyar fejlesztője mégis 10 évig dolgozott, hogy a legújabb modell megfeleljen a követelményeknek, és használata biztonságos legyen. Csak apróságnak számít, mégis éveket vett igénybe, mire sikerült egy olyan olcsó vakcina-patront kifejleszteni, amelyben a hatóanyag sokáig tárolható, és fúvókája akkor is megtartja formáját, ha a kilövés pillanatában 600 bar nyomár nehezedik az apró szerkezetre. A patronból 400 km/órás sebességgel távozik a hatóanyag, megfelelő mélységbe behatolva a bőr alá.

Forrás: deltaAz oltóanyag beadása csupán fél másodpercet vesz igénybe, és nem is lehet érezni. A vakcina belövése ugyanis 15-ször kisebb sérülést okoz, mint egy vékony injekciós tű. A klinikai kísérletek nem jeleztek semmiféle bőrroncsolódást még akkor sem, ha több százszor lőttek ugyanarra a helyre. Amíg a tűvel való folyadékbevitelnél egy kb. 1 cm átmérőjű gömb keletkezik, és onnan szívódik fel a bevitt anyag, a az új szerkezettel 3 cm széles részen terül el, ahol szétporlad ez az anyag a bőr alatt. Ezért a felszívódása is lényegesen gyorsabb és sokkal hatásosabb.

A készülék inzulin adagolásra, vitaminok, influenza elleni védőoltás és fogamzásgátló szerek bevitelére is alkalmas. A gép segítségével ezt a fájdalommentes műveletet bárki otthon, szakmai képzettség és felügyelet nélkül elvégezheti.

Delta,

mtv, vasárnap, 12.50