Újabb magyar diák a marskutatásban

Turczi Dávid, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium 16 éves tanulója egy nemzetközi Mars-pályázat nyerteseként személyesen vehet részt a 2004 elején landoló marsjárók kutatómunkájának irányításában.

A Red Rover Goes To Mars c. diákpályázatot az amerikai The Planetary Society hirdette meg, amelynek egyik alapvető célkitűzése az űrtevékenység széles körű népszerűsítése. Az először 1999-ben megrendezett pályázat nyertesei - köztük két magyar lány, Bodó Zsófia és Gaál Bernadett - lehetőséget kaptak arra, hogy kiválasszanak néhány olyan területet, amelyekről a vörös bolygó körül keringő Mars Global Surveyor űrszonda nagy felbontású felvételeket készített. Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, a magyar lányok javaslatait is figyelembe vették a vörös bolygón 2004 elején landoló marsjárók (Mars Exploration Roverek) leszállóhelyeinek meghatározása során. Egy évvel később jövőbeli marsjárművek földi tesztelésébe kapcsolódhattak be a szervezet egy másik versenyén kiválasztott diákok.

A marskutatás népszerűsítését folytatva a The Planetary Society 2002. október 15-én, a II. Űr-világkongresszuson meghirdette a Red Rover Goes To Mars pályázat újabb fordulóját - az űrkutatás történetében elsőként biztosítva lehetőséget polgári személyek számára, hogy aktívan részt vegyenek egy működő űrszonda irányításában. A nyertes diákok 2004 elején ugyanis külön-külön kb. egy hétig dolgozhatnak majd a Mars Exploration Rovereket vezérlő munkacsoport tagjaként a küldetés irányítóközpontjában.

Azok a diákok pályázhattak, akik 1986. szeptember 1. és 1990. szeptember 1. között születtek, valamint beszélnek angolul. A feladat egy 1500 szónál nem hosszabb esszé elkészítése volt, amelyben egy több napja működő marsjármű egy napos kutatási feladatait kellett összeállítani - a tudományos program, a műszerek és a biztonsági szempontok együttes figyelembevételével.

A pályázat hazai fordulójának lebonyolítását a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) végezte dr. Frey Sándor vezetésével. A legjobbnak ítélt pályamunkák továbbjutottak a nemzetközi fordulóba, ahol több mint 500 jelentkező közül végül 62 diák jutott a döntőbe. Őket a szervezők telefonbeszélgetések során próbálták személyesen is megismerni, s ezek után választották ki a pályázat 16 győztesét, akik 12 különböző országban élnek.

A győztesek egyike Turczi Dávid, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium 16 éves tanulója, akit az iskola csillagászati szakkörének vezetője, Sik András segített a pályamunka elkészítése során. Az ország első alapítványi gimnáziumában kialakult szakmai műhely így a számos hazai versenyeredmény után tovább gyarapította nemzetközi sikereit is, hiszen 1999-ben a szakkör tagjaként itt készült fel Bodó Zsófia és Gaál Bernadett is. Innen került ki 2001-ben az a három diák is - Kristóf Mihály, Lővei Katalin és Orbán Ádám -, akik egy nemzetközi csillagászati verseny győzteseiként meglátogathatták a legnagyobb távcsőrendszert (VLT) a chilei Atacama-sivatagban.

További információkat - Turczi Dávid írásos bemutatkozását, a vele készült interjút, a nyertes pályamunkát magyar nyelven - a Mars Society magyar tagozatának honlapján olvashatnak látogatóink.

KAPCSOLÓDÓ CIKK