Űrhajós veteránok indultak az űrállomásra

Az orosz Szojuz TMA-3 űrhajó hazai idő szerint 7.38-kor indult a Bajkonur-űrközpontból, és hétfőn csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Az orosz űrhajó az űrállomás (International Space Station, ISS) új, kétfős legénységét szállítja, a brit születésű amerikai Michael Foale és az orosz Alexander Kalerij személyében, akik 6 hónapot töltenek majd odafent. A Columbia űrrepülőgép tragédiája óta orosz űrhajókkal és teherűrhajókkal biztosítják az ISS csökkentett üzemmódban történő működtetését, három- helyett kétfős személyzettel. A Föld körül keringő komplexum építése addig szünetel, amíg a NASA nem újítja fel az űrrepülőgépes küldetéseket (az ISS elemeit csak ezek képesek felszállítani). Ennek legkorábbi időpontja a legutóbbi információk szerint 2004 őszén lesz.

A Szojuz jelenlegi harmadik űrhajósa a spanyol Pedro Duque, az ESA (Európai Űrügynökség) asztronautája, aki a 10 napos küldetés során tudományos kísérleteket végez az ISS-en, majd a korábbi, április óta szolgáló legénységgel október 27-én visszatér a Földre, az ISS-hez jelenleg csatlakozó Szojuz TMA-2 űrhajó fedélzetén.

Az ISS új legénységének tagjai igazi veteránok. Michael Foale rekordot dönt ezzel a küldetéssel: ő lesz az az amerikai űrhajós, aki a legtöbb időt töltötte az űrben. Ez a hatodik űrutazása. Alexander Kalerij negyedszer repül - korábban háromszor volt a Mir űrállomáson.

KAPCSOLÓDÓ CIKK