Űrnap 2003: növekvő magyar űrköltségvetés

Idén is megtartotta Űrnap 2003 című rendezvényét a Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság. Az idei Űrnap hivatalos címe Űrtevékenység az EU küszöbén volt.

A konferenciára október 16-án került sor, az ELTE TTK lágymányosi épületében. A rendezvény elnöke dr. Almár Iván, az Űrkutatási Tudományos Tanács elnöke, a MANT örökös tiszteletbeli elnöke volt. Az egybegyűlteket az ELTE részéről dr. Izsák Lajos rektorhelyettes köszöntötte.

A rendezvényt a tavalyihoz hasonlóan az űrkutatásért felelős Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter (aki egyben a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke) nyitotta meg. A miniszter megnyitójában kiemelte, hogy az EU-csatlakozás előtt álló Magyarország kormánya még sosem fordított űrtevékenységre annyit, mint idén, ez a szint a jövőben sem fog csökkenni, sőt Kovács Kálmán - e kérdést szívügyének is tekintve - a támogatás további növelését fogja szorgalmazni.

A megnyitót követően dr. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója és dr. Magyari Béla kiképzett űrhajós, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke kitüntetéseket és okleveleket adott át.

  • A MŰI által pár éve alapított oklevelet azok kaphatták meg, akik olyan műszer kifejlesztésén dolgoztak, ami már kijutott a világűrbe. Idén a Pille egyes fejlesztői részesültek a díjban.
  • A MANT a Fonó Albert-díjat idén - posztumusz elismerésként - a tragikus körülmények között elhunyt Greguss Pál világhírű, sokáig az USA-ban dolgozó mérnök kapta. Az emlékplakettet hozzátartozói vették át.
  • A MANT Nagy Ernő emlékérmét dr. Mészáros István orvos kapta.
  • A két évvel ezelőtt alapított "Magyar Asztronautikai Társaságért Oklevél" idén három példányban is gazdára talált. Az elismerést Kovács Zsuzsa gépészmérnök-vállalkozó (akinek a Gemma Első Magyar Űrmisszió Szimulátor létrehozásában volt kiemelkedő szerepe) mellett dr. Meichl Géza, a Belügyminisztérium munkatársa és Pintér József keceli vállalkozó vehette át.
  • Dr. Both Előd még külön gratulált Turczi Dávidnak, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium 10. évfolyamos diákjának, aki a The Planetary Society nemzetközi pályázatának egyik nyerteseként februárban a NASA JPL-ben (Sugárhajtómű Laboratóriumban) dolgozhat a marsjárókkal.

Az előadások után Both Előd, a MŰI igazgatója végül megtartotta szokásos éves beszámolóját a hazai űrtevékenység helyzetéről. Elmondta, hogy az idén 534 millió forintos támogatás érkezett az IHM-től, melynek közel felét (256 millió forintot) az ESA PECS programjában történő részvétel költségei tesznek ki (részletesen lásd korábbi összeállításunkban). A hazai lehetőségekről beszélve Both a rendkívül sikeres magyar ESA-pályázatokat említette, továbbá felhívta az egybegyűltek figyelmét az ESA honlapján is hozzáférhető pályázati leírásokra.
 
További információk az Űrnapon elhangzott előadásokról az Űrvilág hírportálon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK