Katonazene és dobpergés fogadta Egyiptomban I. Ramszesz fáraó múmiáját. A múmia október 26-án, vasárnap százötven évvel azután tért vissza Egyiptomba, hogy a Királyok Völgyéből elrabolták. I. Ramszesz múmiája egy évig a luxori múzeumban lesz látható.

Mint arról hírt adtunk, az atlantai múzeum, ahol eddig a múmiát őrizték, pénteken adta át az egyiptomi küldöttségnek a mumifikált holttestet, amely a múzeum szerint I. Ramszeszé volt.

A Nílus fiai vagyunk. Légy üdvözölve, Ramszesz, a nagybecsű Egyiptom építője - énekelte a nemzeti lobogóval borított koporsó körül álló gyermekkórus az Egyiptomi Múzeum bejáratánál, míg kinn a katonazenekar játszott. Zahi Havassz, az egyiptomi régészeti főtanács vezetője nagyszerű, civilizált gesztusnak minősítette a lelet visszaadását, megemlítve azonban, hogy a múmia "személyazonossága" nem bizonyított: "Nem vagyunk száz százalékig bizonyosak benne, hogy a múmia I. Ramszeszé, de száz százalékig biztos, hogy uralkodóé volt" - mondta Havassz.

Más szakértők, így Emily Teeter, a chicagói egyetem keleti tudományok intézetének munkatársa szerint sincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a múmia I. Ramszeszé volt. DNS-vizsgálatok híján a tudósok történelmi, régészeti és más tudományos bizonyíték alapján azonosították a múmiát. Azok, akik kitartanak amellett, hogy a mumifikált test I. Ramszeszé, a testtartására hivatkoznak: karjait éppen úgy tették keresztbe, mint ahogyan a Ramszesz korabeli fejedelmi múmiák esetében szokásos volt. Mások szerint tagadhatatlan hasonlóságok mutathatók ki - főként az arcán - két leszármazottjával, I. Széthi és II. Ramszesz fáraóval, akiknek a múmiáját már azonosították.

Havassz kizárta a DNS-vizsgálatok lehetőségét azok megbízhatatlanságára hivatkozva. Más egyiptomi régészeti vezetők már korábban elvetették a fáraók múmiáján elvégzendő DNS-vizsgálat lehetőségét, mivel attól tartanak, hogy a tesztek halomra döntenének egy sor korábbi elméletet.

A felbecsülhetelen értékű lelet "hazatérése" része az egyiptomi régészeti főtanács vezetője által beindított kampánynak, mely során felszólította a világ múzeumait: szolgáltassák vissza az egyiptomi régiségeket és remekműveket, így mindenekelőtt a berlini múzeumból Nofertiti (Nofretete) királyné mellszobrát és a londoni British Museumból a rosette-i követ.