Négyezer éve történt emberölést vitt filmre Brando Quilici olasz rendező, akinek Jégember: egy gyilkos nyomában című alkotását október 21-én mutatták be a dél-tiroli Bolzanóban, abban az alpesi kisvárosban, ahol az áldozat - közismert becenevén Ötzi - mélyhűtött tetemét őrzik.

Az idén nyáron forgatott egyórás filmen a Discovery Channel rendezője a jégember életének utolsó napjait rekonstruálja újabb kutatások alapján. Elsősorban azt mutatja meg, miért nem tartható az az elmélet, hogy Ötzi - amint azt az 1991-es megtalálása után még sokáig feltételezték - egyszerűen kihűlt és megfagyott az alpesi jégvilágban. Az azóta elvégzett vizsgálatok ugyanis - mint arról már hírt adtunk - kiderítették, hogy Ötzinek tőr volt a jobb kezében, amikor rábukkantak a gleccser jegébe fagyva. Ezt az is alátámasztja, hogy jobb kézfeje görcsben húzódott össze. Eduard Egarter patológus mély, vágott sebet fedezett fel a jobb kéz hüvelykujja és mutatóujja között, és megállapította, hogy az nem gyógyult be Ötzi életében. További vágott sebeket talált a bal karon, zúzódásokat a jobb karon és három nagy kiterjedésű véraláfutást a törzs bal oldalán.

A dokumentumfilm érzékelteti, hogy ezeknek a sérüléseknek egyike sem származhatott Ötzi halálának vagy meglelésének idejéből. Valamennyi seb a jégember halála előtt 24-48 órával keletkezhetett.

Csak a film folytatása foglalkozik majd annak a DNS-vizsgálatnak az eredményével, amelyet az ausztrál Thomas Loy, a queenslandi egyetem régésze végzett az Ötzi ruházatán és szerszámain talált vérnyomokon. Ezekből arra lehetett következtetni, hogy Ötzi négy különböző ember vérével került kapcsolatba halála előtt. Nyilával eltalálhatott két személyt, s halála előtt legkevesebb egy személlyel vívhatott kézitusát, mielőtt a jobb vállába fúródott nyílvessző leterítette, és a feltételezések szerint végül halálát okozta.

Quilici rendezőt immár három éve foglalkoztatja Ötzi története. A Discovery Channel első "termését", a 2002-ben bemutatott Ötzi visszatérése című filmet 155 országban vetítették 33 nyelven. Ez a film késztette a rendezőt arra, hogy szorgalmazza törvényszéki orvosi vizsgálatok elvégzését a gleccserből előkerült jégember viszonylagos épségben megmaradt tetemén.