Épségben visszatért a Szojuz űrhajó

Probléma nélkül landolt a Szojuz TMA-2 űrhajó visszatérő kapszulája kedden kora reggel (közép-európai idő szerint 3.40-kor) a kazahsztáni Arkalik várostól 35 kilométernyire.

A landolás nagy biztonsági előkészületek közepette történt: 12 helikopter és 3 repülőgép követte figyelemmel az eseményt, továbbá egy mobil amerikai katonai kórház is a helyszín közelébe települt. Mindez azzal indokolható, hogy májusban egy műszaki hiba miatt több száz kilométerrel a tervezett hely mellett landolt a korábbi Szojuz űrhajó.

Az űrkapszula Jurij Malencsenko orosz, Edward Lu amerikai és Pedro Duque spanyol űrhajóst hozta vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Malencsenko és Lu fél évet töltött az ISS fedélzetén, ahol egy másik orosz-amerikai páros, Alekszander Kalerij és Michael Foale váltotta fel őket - írja az MTI.

Duque csak egy hetet töltött az ISS-en: múlt hétfőn érkezett Kalerij és Foale társaságában, most pedig Malencsenkóval és Luval együtt jött vissza. Az egy hét alatt tudományos kísérleteket végzett az ESA (Európai Űrügynökség) számára.

Amerikai asztronauta most tért vissza másodszor orosz űrhajóval. A Columbia űrrepülőgép februári tragédiája után a NASA leállította az űrrepüléseket, és az orosz űrhajók váltak az ISS-program kulcselemévé. Ezekkel azonban nem lehet folytatni az űrállomás építését, csak az üzemeltetést biztosítják, amíg a NASA - várhatóan 2004 őszén - fel nem újítja a shuttle-repüléseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK