Kulcsmolekulát azonosítottak a rák terjedésében

Brit kutatók felfedezése lehetőséget nyújthat arra, hogy megakadályozzák a rákos sejtek terjedését a szervezetben.

A Paterson Rákkutató Intézet (Paterson Institute for Cancer Research, Manchester) kutatói felfedezték, hogy az 5T4 jelzésű, már korábbról ismert molekula kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy a tumorsejtek képesek elvándorolni az elsődleges daganat helyéről. Ennek következtében alakulnak ki az áttétek (metasztázisok), amely a legtöbb daganatos halálozás okozója.

Eddig is tudták, hogy a molekula jelen van a tumorsejtekben, nem voltak azonban tisztában pontos szerepével. A kutatók már megkezdték azokat a kísérleteket, amelyek keretében az 5T4 molekula működésének gátlását, ezáltal az áttétképződés megakadályozását szeretnék elérni - írja a BBC.

A felfedezés előzményeként Peter Stern professzor és munkatársai egerekből származó embrionális őssejteket tenyésztettek laboratóriumban. Megfigyelték, hogy az őssejtek először nem tartalmazzák az 5T4 molekulát. Csak akkor kezdték termelni, amikor megkezdték más sejtté való átalakulásukat és mozgásukat (a szervezet különféle sejttípusai mindannyian őssejtek érési folyamatai során alakulnak ki, ami az ember esetében is igaz).

Az érési folyamat során az őssejtek elvándoroltak a tenyészet felszínén, ugyanúgy, ahogy normális állapotban is a szervezet megfelelő helyére vándorolnak fejlődésük során. Ehhez hasonlóan mozognak a tumorsejtek is a szervezetben. Stern professzor szerint olyan faktort sikerült felfedezniük, amely közös a fejlődő őssejtek és a tumorsejtek mozgásában.

Nagyon fontos körülmény, hogy az 5T4 normális szövetek sejtjeiben nincs jelen, a tumorsejtekben azonban igen. Ez lehetőséget teremt célzott daganatterápiás eljárás megtervezésére: olyan hatóanyagot kell kifejleszteni, amely csak az 5T4-et tartalmazó sejteket pusztítja, de legalábbis gátolja a molekula működését. Két ilyen hatóanyag már tesztelés alatt áll.

A kutatók részletes beszámolója a Journal of Cell Science c. szaklapban jelent meg. (Christopher M. Ward, Katie Barrow, Andrew M. Woods, and Peter L. Stern: The 5T4 oncofoetal antigen is an early differentiation marker of mouse ES cells and its absence is a useful means to assess pluripotency; J Cell Sci 2003 116: 4533-4542. A cikk kivonata szabadon elérhető.)